Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Jongerenwerker Henry Schutte zet een afdeling van Youth for Christ op in Dordrecht' Henry Schutte
11mrt

Jongerenwerker Henry Schutte zet een afdeling van Youth for Christ op in Dordrecht

DORDRECHT - “Ik  wil graag bouwen aan de terugkomst van Youth For Christ in Dordrecht”, laat Henry Schutte weten. Hij is vorig jaar aangenomen als jongerenwerker door YFC, om te kijken of in Dordrecht weer een afdeling van de stichting gestart kan worden. Dit jaar heeft Henry meer uren gekregen en gaat hij hiervoor.

“De eerste maanden ben ik vooral bezig geweest met het schrijven van een projectplan, het nadenken over wat voor soort jongerenwerk ik graag wilde doen”, vertelt Henry. “En of hier ruimte voor was in Dordrecht.” Henry heeft hier een half jaar voor gekregen van YFC Nederland . “Het was mijn inschatting dat ik in die maanden wel een goed beeld zou krijgen van het draagvlak bij kerken, de staat van het jeugd- en jongerenwerk, en of ik Dordrecht zag als een plek waar ik de komende jaren zou willen wonen en werken.”

Henry is ongeveer 20 jaar actief in het jongerenwerk, en heeft gewerkt in Winterswijk, Eerbeek en Amersfoort. De laatste 4,5 jaar heeft hij in Engeland gewoond en gewerkt. Toen dat ophield is hij door YFC benaderd of hij in Dordrecht jongerenwerk wil opzetten. Al in de jaren ’60 was YFC hier actief. Ze had een koffiebar en deed werk op scholen. Het overgrote gedeelte van de jongeren in Dordrecht komt inmiddels niet meer in aanraking met Jezus. Dat was onder andere een reden voor YFC om opnieuw werk op te zetten om jongeren te bereiken.

Mobiele ontmoetingsplek
YFC Dordrecht zal aanvankelijk vooral in de wijken Sterrenburg, Crabbehof, Wielwijk en Krispijn te vinden zijn. Hiervoor heeft ze een omgebouwde bus. Die vormt een mobiele ontmoetingsplek (MOP). “De MOP is inmiddels goedgekeurd”, vertelt Henry. “Op dit moment wordt er de laatste hand aan gelegd om het geschikt te maken om jongeren welkom te heten. We willen ermee de wijken in om jongeren te ontmoeten. Ze een plek geven om te chillen, gamen, muziek te luisteren, koffie of thee te drinken en misschien een gesprekje te hebben met een van de jongerenwerkers.  Verder zijn we in gesprek met een aantal basisscholen om een Rock Solid club voor groep 8 te verzorgen. Onze eerste Rock Solid zullen we gaan doen op ‘de Fontein’ in Wielwijk.”

Kerken nog aardig vol
Na gesprekken met predikanten en voorgangers werd Henry duidelijk dat veel kerken het nog goed doen in Dordrecht. Maar ze komen er vaak niet echt aan toe om jongeren buiten de kerk te bereiken. “Op zondag zitten ze nog aardig vol. Maar mij werd ook verteld dat de meeste kerken al lang blij zijn dat ze hun eigen jongeren vast kunnen houden. Daar gaat al hun energie in zitten. Begrijp me niet verkeerd, ik heb jarenlang in en voor een kerk gewerkt en begrijp de worsteling van veel kerken. Je hebt immers een verantwoordelijkheid voor de jongeren in je kerk en je bent in dienst van de kerk om met deze jongeren te werken. YFC Dordrecht wil niet het jongerenwerk in kerken overnemen, of activiteiten in de kerk organiseren. We willen ons richten op jongeren die geen onderdeel zijn van de lokale kerk. Maar we willen wel samenwerken met kerken, in hun pogingen om jongeren buiten de kerk te bereiken.”

Omkijken naar jongeren
Youth for Christ is door heel het land te vinden in de moeilijkste buurten en weet overal jongeren te bereiken. Ze wil ook niet alleen zieltjes winnen, maar staat altijd midden in de samenleving en ondersteunt jongeren waar nodig. “YFC is een Christelijke jongerenorganisatie, maar zal jongeren nooit dwingen om te geloven wat wij geloven. Wij willen omkijken naar jongeren, gelovig of ongelovig. Aan de andere kant lopen we ook niet weg voor ons geloof. Alle jongeren zijn welkom in ons jongerenwerk. Ik wil met jongeren oplopen in hun weg naar volwassenheid, ze het gevoel van een thuis geven. Wat jongeren hier vervolgens mee doen is niet aan ons. Wij hebben geen bekeringsdrang.”

“Je kan contact met mij opnemen. YFC krijgt geen overheidssubsidie, dus we zijn volledig afhankelijk van giften. Dus ook langs die weg kun je ons steunen. En voor de bidders onder de lezers: ik geloof dat door gebed veel dingen kunnen gebeuren.” Henry is telefonisch te bereiken via 0615361525, of per mail: henry.schutte@yfc.nl. Ook op facebook is YFC Dordrecht te vinden onder yfcdordrecht.Deel dit bericht met je vrienden!