Saturday 25 September 2021

Alles over Dordrecht

Verbeterde dienstregeling per 31 maart 2019

8 maart 2019 (door Hennie van der Zouw)

DRECHTSTEDEN - Op 9 december heeft Qbuzz het bus- en trein vervoer in de regio Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem overgenomen van Arriva met een grotendeels nieuw lijnennet met frequente lijnen via gestrekte routes.

Het bleek dat het nieuwe lijnennet in de praktijk op enkele plekken niet goed functioneerde. Dit leidde tot een aantal problemen en daarmee ook tot klachten van reizigers en chauffeurs. Qbuzz heeft samen met Provincie Zuid-Holland maatregelen getroffen om de dienstuitvoering te verbeteren. Met feedback van reizigers en chauffeurs wijzigt de dienstregeling en een aantal per 31 maart 2019. Een netwerkwijziging in Dordrecht, verbeterde rijtijden en een aantal optimalisaties maken de dienstregeling meer betrouwbaar voor reiziger én chauffeur.

De belangrijkste wijzigingen op stadsBuzz Drechtsteden zijn:
- StadsBuzz 4 rijdt in de spits niet meer tussen Laan van Europa en Dordtse Kil III. deze lijn wordt betrouwbaarder voor reizigers van/naar Staart, Wielwijk en Papendrecht, omdat de stadsBuzz niet meer langs de filegevoelige kruising N3/A16 hoeft.
- StadsBuzz 10 rijdt alleen tussen P+R Weeskinderendijk, Centraal Station en de binnenstad. Dit zorgt voor betere ontsluiting van het centrum. Lijn 10 rijdt niet meer door naar Dordtse Kil.
- StadsBuzz 8 rijdt voortaan door naar Dordtse Kil III. Lijn 8 rijdt via een al bestaande busbaan en heeft niet als lijn 4 last van de drukte op het kruispunt A16/N3. Het aantal ritten op lijn 8 wordt uitgebreid om Kil III tijdens de brede spits te bedienen én vanwege een aangekondigde toename van het aantal werknemers van de sociale werkvoorzieningen te Kil II/ wordt er in de ochtend- en middagspits een extra rit gereden voor een nieuwe groep werknemers bij Drechtwerk. Ook de overige bedrijventerreinen profiteren van deze uitbreiding.
- StadsBuzz 9 is nieuw bij Qbuzz en neemt de ritten over die nu als lijn 10 rijden naar Dordste Kil en Krabbepolder. De betrouwbaarheid op beide lijnen neemt hierdoor toe.

Wijzigingen op andere lijnen:
- In het weekeinde reed snelBuzz 316 al twee keer per uur naar Molendijk. Vanaf 31 maart is dit ook doordeweeks in de daluren overdag ook weer twee keer per uur.
- Lijn 74 krijgt tussen Groot-Ammers en Schoonhovenseveer een tussenrit. Deze vertrekt om 6:48 uit Groot Ammers (Fortuynplein), is om 6:55 bij de halte Schoonhovenseveer en rijdt vanaf daar direct verder als lijn 90 naar Utrecht met een voor scholieren en forensen aantrekkelijke aankomsttijd van ca. 8:00. Door het toevoegen van deze rit ontstaat een halfuur dienst tussen Groot-Ammers en Utrecht.
- R-net lijn 491 stopt voortaan ook bij de halte Alblasserdam Hoogendijk. Het bedrijventerrein wordt beter bereikbaar én de overstap van R-net 491 op snelBuzz 316 naar Alblasserdam wordt beter.
- De dienstregeling van de lijnen 4, 90, 316, 387, 388, 488, 489 en 491 is veranderd. Op sommige momenten van de dag bleek dat de dienstregeling te krap was gezien gestegen verkeersdrukte.

Qbuzz en provincie Zuid-Holland gaan ervan uit dat deze dienstregelingwijziging een goede stap voorwaarts is voor reizigers en chauffeurs.

Foto: Wim Schut.

Lees meer over:

drechtsteden qbuzz wijzigingen
Deel dit bericht met je vrienden!