donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Tijdperk Tijs van Ruiten afgesloten bij het Nationaal Onderwijs Museum

8 maart 2019

DORDRECHT -  Het tijdperk TIJS VAN RUITEN werd donderdagmiddag afgesloten bij het Nationaal Onderwijs Museum in Dordrecht. In het gebouw, dat in 1939 werd neergezet voor de Dordtse verzekeringsmaatschappij de Holland ging na bijna 37 jaar (!) Tijs van de brug.

In 1982 kwam hij in Zoetemeer werken bij het museum, waarvan hij in 2007 - de Rotterdamse periode - de directeur werd. In 2011 richtte hij zijn blik op Dordrecht om daar met het nationaal onderwijs museum verder te kunnen gaan.

Wethouder Rinette Reynvaan, die ook namens de met ziekteverlof zijnde wethouder Piet Sleeking sprak, noemde de komst van het onderwijsmuseum een unieke kans voor de stad. ,,Dit museum geeft ook een mooie invulling aan dit historische pand". 

Tijs had ook bewust voor deze locatie, naast het spoor en bij de Spuiweg-tunnel gekozen. Het is ook op loopafstand van het centraal Station voor mensen van buiten Dordrecht die naar het museum komen. Volgens de wethouder kwamen er volgens de laatste cijfers 30.000 bezoekers per jaar en komen op andere activiteiten van het museum nog eens tienduizenden mensen af.

Het Nationaal Onderwijs Museum is voor Tijs in bijna 37 jaar een levenswerk was geworden, Het museum en hij zijn verweven tot een  manier van leven. De voorzitter van de Raad van Toezicht van het museum,  Twan Maes, benadrukte dit in zijn afscheidsspeech voor Tijs.

Hij noemde het onderwijsmuseum en Tijs van Ruiten een perfecte combinatie. ,,Hoe kan je hem het beste typeren: Tijs  koos voor eenheid in verscheidenheid voor de werkwijze van zijn museum. Dat past ook perfect bij het onderwijs".

In vraaggesprekken op weg naar zijn afscheid liet Tijs weten  dat hij ziet dat het museum echt wat betekent voor de stad .

,,Dordrecht heeft met de komst van het museum het culturele aanbod verder kunnen versterken, meent Tijs, die weliswaar niet in Dordrecht geboren is maar wel een sterke band heeft met de stad.

Wethouder Reynvaan: ,,Via je moedet for in Dordrecht is geboren, leerde je de stad kennen. Daarbij komt dat Dordrecht de laatste jaren honderd miljoen heeft geinvesteerd in culturele activiteiten".

Tijs in de Stem van Dordt: “Dordrecht is een verrassende en toch nog voor veel mensen onbekende parel van onze historische steden.”

Foto's: Wim van de Pol.

Lees meer over:

onderwijsmuseum Tijs
Deel dit bericht met je vrienden!