zaterdag 29 januari 2022

Alles over Dordrecht

Stichting Het Wantij wil aanleg natuurlijke oever bij de Schaerweide

21 februari 2019

DORDRECHT - Een win-win situatie noemt de Stichting Het Wantij het. Het idee om een natuurlijke oever bij de Schaerweide aan te brengen. Het zou veel geld en bomen besparen. Deze week hebben zij een brief met een voorstel van hun ideëen naar de gemeenteraad gestuurd. De stichting kwam hiertoe na het inzien van rapporten die de gemeente onlangs vrijgaf omrent de Schaerweide.

"Honderdduizenden euro’s zijn te besparen als de gemeente afziet van het volledig vernieuwen van de basaltoever langs het Wantij bij Schaerweide”, aldus de stichting. “In plaats daarvan kan met groot onderhoud worden volstaan, waarmee de bomen in de basaltoever kunnen worden behouden.” De stabiliteit van de basaltoever wordt volgens Stichting het Wantij flink vergroot bij het aanleggen van een natuurvriendelijke oever. Dat maakt volledige vervanging van de oever onnodig.

“Met het behoud van de huidige oever komt de veiligheid voor mensen of bebouwing niet in het geding. Er kan dus heel veel geld bespaard worden. Bomen kunnen blijven staan en met de aanleg van een natuurlijke oever kan het enorme verlies aan natuur bij dit project gecompenseerd worden. Ook wordt hiermee het Wantij als ecologische verbinding versterkt. Behoud van de mooie oude bomen kan een fantastische beleving geven voor toekomstige wandelaars langs deze oever, met uitzicht op het Wantij”, somt de stichting de voordelen van hun voorstel op.

In 2005 is stichting Het Wantij opgericht, om kap van bomen aan het Wantij en de Vlij te voorkomen. Op 14 februari ontving ze een oorkonde van de werkgroep PvdD, naar aanleiding van hun uitgebreide zorg voor de natuur rondom het Wantij en de Beneden Merwede.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!