Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Park Merwestein: oude paardenkastanje gekapt; platanen mogelijk te herstellen van massariaziekte'
11feb

Park Merwestein: oude paardenkastanje gekapt; platanen mogelijk te herstellen van massariaziekte

DORDRECHT - Vandaag is er een paardenkastanje van vermoedelijk honderd jaar gekapt in het Park Merwestein. Vorige week zijn vier monumentale platanen in het park gecontroleerd op de massariaziekte. Deze zijn waarschijnlijk te redden.

De paardenkastanjeboom stond al even op de lijst om te worden gekapt. Al in de zomer vorig jaar werd bij een controle geconstateerd dat de boom door de bloedingsziekte geen toekomst meer had en is een kapvergunning afgegeven. In november is er een vervangende stekelboom (Kalopanax semptemlobus) geplaatst.

Aangezien de nieuwe stekelboom pal naast de te kappen paardenkastanje is geplant, moest men voorzichtig te werk gaan. Met een hoogwerker konden de boomverzorgers eerst de zijtakken verwijderen, waarna de grote armen en uiteindelijk ook de stam doorgezaagd konden worden.

Massariaziekte
Massariaziekte is een bij platanen voorkomende schimmelinfectie. Begin deze eeuw is het voor het eerst in Nederland ontdekt en ze lijkt steeds meer platanen te treffen. Ook veel platanen in Dordrecht lijden aan de infecties, maar de bomen in het park Merwestein deden het tot nu toe vaak beter.

Vermoedelijk door de hete, droge zomer van vorig jaar, zijn nu ook meer getroffen takken bij de monumentale bomen aangetroffen. De infectie is vanaf de grond bijna niet te zien, waardoor de controle moest plaatsvinden met hoogwerkers. De getroffen takken werden verwijderd om te voorkomen dat ze uit zichzelf vallen.

Na verwijdering is volledig herstel mogelijk, maar gezien de verspreiding van de ziekte onder platanen is nieuwe infectie mogelijk. De bomen zullen dan ook meerdere malen per jaar worden gecontroleerd.

Bron: parkmerwestein.nlDeel dit bericht met je vrienden!