maandag 18 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Saskia Lensink belicht twee zussen/dochters van Dordrecht SNOUCK HURGONJE

2 februari 2019

DORDRECHT - Saskia Lensink werkt aan een boek over dochters van Dordrecht. Ze belicht voor Dordrecht.net de vorderingen. Ze schrijft nu twee bijzondere zussen, die haar sporen meer dan hebben verdiend in de Dordtse samenleving.

Tekst Saskia:

Aan het begin van de twintigste eeuw kwamen twee zussen in Dordrecht wonen. Ze hadden een opmerkelijke achternaam: Snouck Hurgronje. Het duurde niet lang voor de Dordtenaren wisten wie ze waren. Want niet alleen hun naam, ook hun persoonlijkheden vielen op.

Nel (zie bovenste foto) was de rustigste van de twee. Zij was directrice van de Openbare Leeszaal & Bibliotheek in Dordrecht. Dat lijkt niet bijzonder, maar dat was het in die tijd wel. Dordrecht was de eerste stad in Nederland met zo’n openbare bibliotheek. Daardoor was Nel de eerste ‘echte’ bibliothecaresse van het land!

Haar oudere zus Jeanne was drukker en extraverter. Zij was een strijdbaar socialiste en zeer maatschappelijk betrokken. Ze kwam op voor de armen en verzette zich tegen zaken die ze onrechtvaardig vond. Daarbij deinsde ze niet terug voor spraakmakende demonstraties. Zo is ze eens de toren van de Grote Kerk opgeklommen om daar de rode vlag uit te hangen.

(Meer op de start pagina van Dordrecht.net in de column van Saskia Lensink)

Lees meer over:

saskia lenzink twee zussen
Deel dit bericht met je vrienden!