maandag 29 november 2021

Alles over Dordrecht

Utrechts nieuws: Dordrecht heeft na Utrecht het tweede stadsmuseum van Nederland

26 januari 2019

DORDRECHT / UTRECHT - Het oudste stadsmuseum (1838) staat in Utrecht. Dordrecht volgde als twee in 1842.

Dit meldt vandaag de Utrechtse Internet  courant  (DUIC). Arjan den Boer schrijft voor dit nieuwsmedium over bekende en onbekende musea in Utrecht, waarin Dordrecht op de volgende wijze wordt genoemd:

. ,,In 1838 opende het Stedelijk Museum van Oudheden in het stadhuis. Het was het eerste stadsmuseum van Nederland, nog vóór bijvoorbeeld Dordrecht (1842) en Den Haag (1851). Toch was het niet het allereerste museum van Utrecht: in de Statenkamer aan het Janskerkhof zat sinds 1816 een zoölogisch museum, en een eeuw eerder was er al het rariteitenkabinet van Nicolas Chevalier aan de Nieuwegracht."

Het museum in Dordrecht begon in 1842 in het pand dat ook bekend staat als de Botenbeurs. In 1877 bezocht schilder Vincent van Gogh vaak het museum. Het verhuisde in 1904 naar de huidige locatie toe met de eerste en gelijk laatste grote Vincent van Gogh expositie.

WIKIPEDEA

De Dordtse historie is ook op WIKIPEDEA te vinden:

Het Dordrechts Museum in de gemeente Dordrecht (provincie Zuid-Holland), opgericht in 1842, is een van de oudste musea van Nederland. De collectie omvat meer dan zes eeuwen Nederlandse schilderkunst: van meesters uit de Gouden Eeuw tot kunst van vandaag. Een verzameling die nog steeds groeit en die het uitgangspunt is voor een afwisselend tentoonstellings- en activiteitenprogramma.

   

Geschiedenis
Op 2 mei 1842 zonden vijf Dordtse burgers een circulaire naar hun stadgenoten. Het ging om de burgemeester jhr. mr. Jacob Cornelis Jantzon van Erffrenten (1769-1859), diens zoon jhr. Jacob Nicolaas Joan Jantzon van Erffrenten (1801-1884), jhr. E. de Court, P. Blussé van Zuidland en C.G. 't Hooft. Zij stelden voor om tot de oprichting van een genootschap te komen dat zou moeten zorgen voor een bewaarplaats van werk van oude en levende meesters zodat jonge kunstenaars door dat werk te zien tot navolging of zelfs overtreffing van hen zouden komen. Op 26 november 1842 vond dan de oprichting van de vereniging plaats en de vijf heren vormden daarvan het bestuur..

De stad stelde een deel van de toen pas gebouwde Boterbeurs ter beschikking en verleende een jaarlijkse subsidie. De verzameling werd pas van betekenis na het legaat van Leendert Dupper Wzn. die behalve een ton goud ook zijn eigen grote kunstverzameling legateerde; zijn verzameling is feitelijk de basis van de huidige collectie. In 1900 volgde het legaat Marjolin-Scheffer, het echtpaar van wie Cornelia Scheffer de dochter van Ary Scheffer was en waarmee vele schilderijen van haar vader in de collectie kwamen.

Lees meer over:

internet museum
Deel dit bericht met je vrienden!