maandag 6 december 2021

Alles over Dordrecht

Nieuwe hbo-opleiding Bouwkunde in Dordrecht

21 december 2018 (door Hennie van der Zouw)

DRECHTSTREEK / ALBLASSERWAARD - In samenwerking met Abilitec, Bouw- en Inframensen Zuid-Holland Zuid, bedrijfsleven en de roc’s in de regio, start HBO Drechtsteden een tweejarige opleiding Bouwkunde op hbo-niveau in Dordrecht. Deze tweejarige duale hbo-opleiding is ontwikkeld op basis van de behoefte van bedrijven uit de regio en ook in samenwerking mét die bedrijven. De opleiding, bedoeld voor afgestudeerde mbo-4 studenten en medewerkers uit de bouw en infra, sluit door deze samenwerking perfect aan op de dagelijkse praktijk én omvat de modernste ontwikkelingen in de bouw. De opleiding gaat in september 2019 van start in Dordrecht.

Hoogopgeleid bouwpersoneel
De behoefte aan meer hoger opgeleiden is groot in de regio Drechtsteden. HBO Drechtsteden is benaderd door Abilitec en Bouw- en Inframensen (initiatiefnemers) met de vraag of de hbo-instelling een bouw- en infra-opleiding kan gaan aanbieden.

Sinds de HTS in 1999 verhuisde naar Rotterdam, kun je in Dordrecht niet meer terecht voor een hbo-opleiding richting bouw en infra. “Studenten trekken weg naar steden waar ze wel een bouwopleiding op hbo-niveau kunnen doen. Vervolgens gaan ze daar ook stage lopen en vaak werken”, aldus Erik van Noordenne, directeur Bouw- en Inframensen Zuid-Holland Zuid.

De belangrijkste doelstelling voor de opleiding Bouwkunde is voor HBO Drechtsteden dan ook meer hoogopgeleid bouwpersoneel voor de regio Drechtsteden te krijgen en behouden. “Zo kunnen we de Drechtsteden weer op de kaart zetten met een hbo-opleiding en zorgen voor een gezonde doorstroom van mbo naar hbo” aldus Peter Gerlach, Managing Director van Abilitec professionals.

Doorgroeien naar hbo-niveau
De Bouwkunde-opleiding is bedoeld voor studenten met een mbo-4 diploma in de bouw, die via een leerwerkplek verder willen studeren. De opleiding is ook heel geschikt voor werknemers die willen doorgroeien naar een hbo-niveau, bijvoorbeeld bouwtechnisch tekenaars, calculators, werkvoorbereider en uitvoerders. Projectleider bij HBO Drechtsteden Jeroen Mol: “Daarnaast zien we dat veel mensen tijdens de crisis uit de bouw zijn gegaan. We hopen dat een opleiding als Bouwkunde hen stimuleert weer te komen werken in de bouw, in een combinatie van werken en leren.”

Netwerk
Studenten aan de nieuwe opleiding gaan straks één dag per week naar school. De overige dagen werken ze bij een bouwbedrijf. Hier zet Bouw- en Inframensen Zuid-Holland Zuid zijn netwerk graag voor in. Erik van Noordenne: “De mbo-4 bouwstudenten zijn de laatste twee jaar van hun opleiding bij ons in dienst. Wij willen ze graag een doorlopende leerlijn bieden naar het hbo. Wij motiveren bedrijven in de regio om de jongens en meiden die willen doorgroeien een contract én hbo-opleiding aan te bieden. Dat is een prachtige HRM-tool voor bedrijven. Het is allang niet meer zo dat je bouwjongeren voor het uitzoeken hebt. Zij moeten voor jou kiezen. Met zo’n contract, met hbo-opleiding kan je werknemer zich ontwikkelen en als bedrijf bind je je werknemer aan je. Zo kun je je als bouw- of infrabedrijf slim onderscheiden.”

Open dagen
De eerste inschrijvingen voor de opleiding zijn inmiddels binnen. Wie meer informatie wil over de opleiding Bouwkunde, kan terecht op de open dagen van HBO Drechtsteden. De eerstvolgende Open Avond is 13 februari met informatie over de opleiding Bouwkunde.

Over HBO Drechtsteden
HBO Drechtsteden is een particuliere hbo-instelling. Ze biedt zowel vol- en deeltijd bachelor-opleidingen, waaronder HBO Toegepaste Psychologie en Business and Innovation, als tweejarige trajecten in het kader van een leven lang leren. Zo is er naar aanleiding van vraag uit de Alblasserwaard/Vijfheerenlanden eerder in Gorinchem de ICT-opleiding gestart en in Dordrecht de tweejarige deeltijdopleiding Instrumentation and Control Engineering.

Lees meer over:

bouw opleiding hbo albeda
Deel dit bericht met je vrienden!