Alles over Dordrecht...
14dec 2018

Dominee met hart en ziel Jan van der Linden (78) overleden

DORDRECHT - Jan van der Linden (78) diende als predikant acht jaar lang - van 1979 tot 1987 - met hart en ziel de (gereformeerde) kerk van Dordrecht.

Hij is deze week overleden in Doorn. De dankdienst voor zijn leven is dinsdag 18 december vanaf 13 uur in de Grote kerk van Driebergen.

Jan werd als geboren zielzorger in 1979 door de Stefanuskerk-gemeente (toen nog Gereformeerde kerk)  beroepen nadat kerkelijk Dordrecht voor landelijk nieuws had gezorgd.

Rond het beroep in 1978 naar Dordrecht  van  dominee Gideon van Dam ontstond veel gedoe, want een deel van de kerk wilde geen PvdA-lid op de preekstoel. De golven gingen zo hoog, dat uiteindelijk Van Dam niet naar Dordrecht kwam.

Daarop werd een nieuwe beroepencommissie ingesteld, die in Jan van der Linden de juiste voorganger op de juiste plaats vond. Na de Stefanuskerk was hij ook vier jaar verbonden aan de Ontmoetingskerk in Sterrenburg voor zijn vertrek naar Amersfoort.  De dominee werd daar ook als zielzorger beroepen en maakte met volledige steun van de kerkenraad op een baanbrekende wijze kennis met zijn gemeenteleden. Hij schreef er later een handboek over.

In zijn Dordtse tijd had hij ook bijzondere contacten met het Karmelklooster in Crabbehof en was hij betrokken bij activiteiten rond Taize. 

Kerkelijk Sterrenburg schreef enkele jaren later geschiedenis en kwam landelijk in het nieuws.

De  opvolger van Jan van der Linden ,  ds. Christine Koetsveld, besloot om Rooms Katholiek te worden. Ze  trad in 1990  in een  klooster in.

Haar voorganger - Jan van der Linden - leidde  haar afscheidsdienst in de Ontmoetingskerk (Sterrenburg 3)  en was zowel voor de kerkgangers als voor de vertrekkende predikant met hart en ziel aanwezig in het licht van de eeuwige. Hij gaf daarvoor Koetsveld ook een symbool mee: Een duif.

Inmiddels was de Gereformeerde kerk in Dordrecht bezig met het zogeheten Samen op weg proces, wat overal in het land een inleiding was tot de oprichting van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) in 2004.

Landelijk speelde ds. Jan van der Linden een rol in de begeleiding van predikanten vanuit het dienstencentrum van de kerk in Driebergen. Hij werkte samen met inmiddels dr. Gideon van Dam 

Kerknieuws omschrijft deze periode op de volgende wijze: ,,Na emeritaat pastoraal supervisor en docent theologisch opleidingscentrum Hydepark en Titus Brandsma Instituut."

Die laatste band doet ook aan zijn tijd in Dordrecht denken, want Titus Brandsma is de bekendste Nederlandse Karmeiiet.

Dr. Van Dam -  die niet naar Dordrecht kwam - gaf jarenlang leiding aan de werkbegeleiding van predikanten. In 2013 ging Van Dam voor de eerste keer voor in Dordrecht en dat ook op een historische plaats: De Ontmoetingskerk.

De wijze waarop Jan van der Linden werkte bij de begeleiding van mensen bij levensvragen viel ook landelijk op.

Enkele jaren geleden kwam er een boek uit van hoogleraar Kees van der Kooi.en pastor Margriet van der Kooi. Prof. Van der Kooi was jarenlang verbonden aan de VU in Amsterdam  als hoogleraar systematischer theologie. Margriet van der Kooi had veertig jaar gewerkt als geestelijke verzorger in ziekenhuizen. 

Het boek heette: ,,Goed gereedschap is het halve werk. De urgentie van theologie in pastoraat en zielzorg".

Het boek bleek te zijn opgedragen aan bijzondere mensen ,,Voor Jan van der Linden, zielzorger en Marieke van der Linden".

Zie ook:
Commotie rond ,,rode dominee" Gideon van Dam historisch beschreven en in Dordrecht gepresenteerd (ma, 10 dec 2012)


Deel dit bericht met je vrienden!