maandag 29 november 2021

Alles over Dordrecht

Werk van twee Dordtse kunstenaars te bewonderen in het Dordrechts Museum

29 november 2018 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Het Dordrechts Museum zet in het weekend van 7 t/m 9 december twee bekende Dordtse kunstenaars in de spotlights met een tentoonstelling. Vanaf zaterdag 8 december wordt werk van Ton Kraayeveld, de eerste Stadskunstenaar van Dordrecht, getoond. Een dag later, op zondag 9 december kan de tentoonstelling Otto Dicke, Tekenaar | 1918 – 1984 worden bezocht.

Ton Kraayeveld is in 2017 benoemd tot de eerste Stadskunstenaar van Dordrecht. De afgelopen twee jaar heeft hij de stad en haar inwoners op verrassende wijze geobserveerd en vastgelegd op papier. Het Dordrechts Museum toont deze werken in de tentoonstelling Stadswerken – Ton Kraayeveld die vanaf 8 december te zien is.

Als Stadskunstenaar maakte Ton Kraayeveld (1955) onder andere een serie aquarellen van toevallige voorbijgangers. Hieruit blijkt dat de vluchtigheid van de aquareltechniek zich goed leent voor het vastleggen van alledaagse handelingen zoals het gebruik van een mobieltje, het maken van selfies of het uitlaten van de hond.

Over Ton Kraayeveld
Kraayeveld werkt al jaren aan schilderijen, zie afbeelding hiernaast en tekeningen van sterk vereenvoudigde voorstellingen met heldere kleuren en duidelijke contouren. Hij heeft een klinische stijl van compositie, waarbij overbodige details in de voorstelling worden weggelaten. Afstandelijk en vereenvoudigd zijn objecten en personen in beeld geplaatst. De omgeving is vaak in één kleur weergegeven.

Een deel van de werken wordt na afloop van de tentoonstelling opgenomen in de collectie van het Regionaal Archief Dordrecht.

Otto Dicke
Dit jaar is het 100ste geboortejaar van Otto Dicke. Hij werd geboren in Dordrecht en maakt als bekende tekenaar, zie kopfoto boven dit artikel,  deel uit van de geschiedenis van de stad.

Dicke was een geboren tekenaar. Hij leerde zichzelf tekenen en bereikte daarin een verbluffend niveau. Zijn werk kenmerkt zich dan ook door een sterke binding met de Hollandse tekentraditie. Intens en betrokken verbeeldde hij een herkenbare wereld, trefzeker en kwetsbaar.

Succesvol kunstenaar
Dicke maakte vrij werk, cartoons, boekillustraties en mozaïeken voor scholen en kerken. Landschappen, figuurstudies, stadsgezichten en stillevens maken het – voornamelijk getekende – oeuvre uit. Bekend werd hij vanaf de jaren '50 door zijn reclametekeningen voor onder andere KLM, illustraties bij verhalen van Simon Carmiggelt en zijn tekeningen voor de VARA-gids. Met Cees Buddingh' maakte hij jarenlang stripverhalen voor een aantal kranten. Hij kon leven van zijn creaties, iets dat niet voor iedere kunstenaar is weggelegd. In 1973 werd hij voor zijn werk zelfs geridderd in de orde van Oranje Nassau en in 1981 benoemd tot ereburger van Dordrecht.

De Vier Zonen van Dordrecht
De tentoonstelling maakt deel uit van het project 'De Vier Zonen van Dordrecht'. Dordrecht eert hiermee vier markante persoonlijkheden die 100 jaar geleden geboren werden en zeer belangrijk waren voor de stad en ons land: schrijver Cees Buddingh’, beeldend kunstenaar Otto Dicke, verzetsstrijder Aart Alblas en componist Kors Monster. De vier zonen van Dordrecht stonden voor de vrijheid van denken en leven. Zij vochten elk op hun eigen wijze voor zaken die ertoe doen. Vrijheid van leven, vrijheid van denken, vrijheid om muziek te scheppen, en de vrijheid zich te uiten in beeldende kunst.

Praktisch
Stadswerken – Ton Kraayeveld is te zien van 8 december 2018 t/m 5 mei 2019.
Otto Dicke, Tekenaar | 1918 – 1984 is te zien van 9 december 2018 t/m 26 mei 2019.

Deel dit bericht met je vrienden!