zondag 5 december 2021

Alles over Dordrecht

Peter Brusse in Kunstmin Live

8 november 2018

DORDRECHT - De Dordtse schrijver Kees Buddingh' ging, als hij een tripje naar Londen maakte, dikwijls even op bezoek bij Peter Brusse, die destijds correspondent Groot-Brittannië was van het NOS Journaal. Het is een van de onderwerpen die besproken zullen worden in de Dordtse theatertalkshow Kunstmin Live, gepresenteerd door journalist Kees Thies en Marjolein Meijers (ex-Berinis).

Brusse; schrijver, journalist en voormalig hoofdredacteur van het NOS Journaal, is daar volgende week woensdagavond (14 november) de centrale gast.

Het zal die avond grotendeels over die 'Britse'jaren van Brusse gaan: aan bod komen onder andere het 'swinging Londen' uit de sixties, de opkomst van De Beatles, de 'harde' Thatcher-jaren, de Ierse 'troubles', de Falklandoorlog en Lady Diana.

Ook bespreken Thies en Meijers het boek dat Brusse onlangs schreef, over zijn vader Maria Joseph Brusse. Een vader die hij overigens nauwelijks gekend heeft. Journalist Rie Brusse, onder andere schrijver van het bekende boek 'Boefje, stierf namelijk al in 1941, op 67-jarige leeftijd toen Peter nog geen vijf jaar oud was.

Na vele jaren Londen en zwerven over de wereld als correspondent en verslaggever duikt Peter in het leven van zijn vader. De indertijd beroemde schrijver en journalist van de deftige NRC, zo ontdekte Peter Brusse, bleek in de journalistiek een pionier en vernieuwer te zijn. Zo schreef hij gedurfd en ongehoord over de zelfkant van Rotterdam aan het begin van de twintigste eeuw... over scharrelaars, criminelen en loverboys. Ook was hij de eerste Nederlandse verslaggever die in vermomming als zeeman of zwerver echte verhalen van mensen verzamelde. Het was een ontdekkingsreis en tot Peters vreugde en verbazing werd zijn hieruit voortkomende boek 'Onder de mensen' (2017) enthousiast ontvangen.

Tegenwoordig schrijft Brusse over Londen, over zijn held Churchill en over de eeuwenlange rivaliteit tussen Nederland en de Britten. Wist u dat een graaf van Holland zijn dochter, die met een Engelse kroonprins trouwde, een bruidsschat mee gaf van onder meer 1000 soldaten die vanuit Dordrecht in haringschepen naar Engeland vertrokken? Het komt ongetwijfeld tijdens Kunstmin Live aan bod.

Kunstmin Live is een unieke talkshow met beeld- en muziekfragmenten en live optredens. Met elke editie de fantastische huisband Songman & The Easytones, onder leiding van frontman Maarten Teekens.

Lees meer over:

kunstmin live peter brusse
Deel dit bericht met je vrienden!