Dutch Windmills boekt eerste thuiswinst met donkere rand

23 oktober 2018 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - De afgelopen maand was er een van eerstelingen. Dutch Windmills begon als nieuwe speler in de eredivisie, behaalde de eerste uitwinst tegen Feyenoord en heeft gisterenavond dan ook nog de eerste thuiswinst binnen gehaald met 73-46 tegen Den Helder Suns. Die laatste overwinning werd wel overschaduwt door nog een eerste, namelijk de eerste blessure. Alec Wintering ging onderuit en moest het veld verlaten met een ernstige blessure.

Eerste kwart
Dutch Windmills kwam wat traag op gang. De intensiteit waarmee de ploeg vorige week in Rotterdam startte was nu de eerste minuten niet zichtbaar. Coach Geert Hammink besluit een Time-Out te nemen om dit te bespreken. “Dan is het ook de kwaliteit van het team om dan te schakelen”.  Vervolgens pakken zij de draad goed en mede dankzij een goed scorende Ryan Richardson eindigt het eerste kwart op 18-13 in het voordeel van de Dutch Windmills.

Hoog tempo
De tweede kwart wordt meteen hard gespeeld door de Windmills en de score loopt op naar 23 punten waar Den Helder Suns blijft hangen op 13 punten. Er druppelen nog wat punten binnen v
oor Den Helder Suns, maar het tempo, strak samenspel en de scores van Dutch Windmills zijn voor hen niet bij te houden. Bij 32-18 vraagt coach Peter van Noord van Den Helder Suns om een Time-Out, maar dat mocht niet baten. De tweede kwart wordt afgesloten met 17 punten verschil op 37-20.

Blessure
In de eerste 5 seconden van de tweede helft brengt Pim de Vries de stand op 39-20. Nadat De Vries er nog 2 bovenop heeft gescoord en Den Helder Suns aan bal is, valt Alec Wintering en staat niet meer op. Het spel ligt stil en de klok wordt gestopt op 8:44. Al snel blijkt dat Alec niet meer door kan spelen en wordt uiteindelijk met een zware blessure door ambulancepersoneel op de brancard van het veld gedragen. Het publiek klapt en Wintering zwaait letterlijk af. Na overleg van de scheidsrechter met de coaches wordt tegen half zes, ongeveer 20 minuten later, besloten dat de wedstrijd uitgespeeld wordt. Beide teams lopen 3 minuten warm en het spel wordt voorzichtig hervat.

Goede invalbeurt Overbeek
Shavon Coleman schiet en landt voorzichtig op zijn voeten en mist. De schrik lijkt snel uit de benen van Coleman verdwenen want binnen een minuut maakt hij een coast to coast dunk die gevolgd wordt door terecht applaus. Den Helder Suns mist veel schoten door de sterke defence van de Dordtse ploeg. Roel van Overbeek die de plek van Wintering inneemt brengt de score op 51-20. Er volgt mooi samenspel: Roel Overbeek speelt de bal via Floris Versteeg naar Shavon Coleman die het afgemaakt met een dunk welke wordt bekroond met groot applaus. Bennet Koch gooit er nog 2 prachtige punten bij en het verlies voor de Den Helder Suns wordt inmiddels onoverkomelijk, de thuiswinst voor Dutch Windmills des te zekerder.  De derde kwart wordt met groot verschil afgesloten met een winst voor Dutch Windmills, 62-27. De score van Den Helder Suns aan het einde van het derde kwart was door de Dutch Windmills al behaald op de helft van de tweede kwart.

Zwarte schaduw op vierde kwart
Het vierde kwart was moeizaam voor de Dordtenaren. “We speelden een stuk trager, of lag dat aan mij?” vraagt coach Hammink zich na de wedstrijd dan ook hardop af voor de camera van de live-stream. Den Helder Suns verdubbeld in het laatste kwart bijna hun score (van 27 naar 46), terwijl Dutch Windmills slechts 11 punten scoort. De eindstand komt daarmee op een afgetekende overwinning voor Dutch Windmills: 73-46.

Na de wedstrijd zijn de reacties gelaten bij coach en spelers. Uitblinker van de tweede helft Roel Overbeek: “We hebben gewonnen, maar in het vierde kwart zijn we een beetje ingezakt en we zijn ook niet heel sterk begonnen. We zijn daarbij nog een hele belangrijke speler kwijt geraakt vanavond, dus ik sta hier echt met gemengde gevoelens.”

Bij coach Geert Hammink overheerst ook het gevoel van teleurstelling: “Het uitvallen van een speler op deze manier doet iedereen wat. Dit is echt een hele zwarte schaduw over deze wedstrijd. Het team heeft het uitvallen van Alec goed opgepakt en de wedstrijd uiteindelijk gewonnen, maar dit is voor Alec als eerste en voor ons als team ook een hele grote domper.”

Naam fotograaf: Martin Blom
Op de foto: Shooting Guard Ryan Richardson