zondag 5 december 2021

Alles over Dordrecht

Kunst als verrassing uit automaat trekken: 'Pakje Kunst brengt 20 kunstenaars uit de regio samen'

19 oktober 2018 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Vanaf vandaag kun je in het Dordrechts Museum kunst uit een automaat halen. Pakje Kunst is een initiatief van kunstenaar Ro-Nalt Schrauwen (Tilburg, 1961). Hij bouwt oude sigarettenautomaten om tot kunstautomaten. Wethouder Piet Sleeking opende donderdag 18 oktober de automaat.

Twintig kunstenaars uit de regio maken unieke kleine kunstwerkjes, op het formaat van een sigarettenpakje. Voor vier euro kan er een pakje uit de automaat gehaald worden. Wat er in zit is een verrassing, want de pakjes zien er van buiten allemaal hetzelfde uit.

De automaat is te vinden in de winkel van het Dordrechts Museum, aan de Museumstraat. Conny-Joanna van Klink, winkelcoördinator, is erg enthousiast over haar nieuwe aanwinst: 'Dit brengt kunst op een leuke en makkelijke manier dichter bij de mensen. Iedereen kan zomaar even binnenlopen om een Pakje Kunst te halen'.De kunst in de pakjes is heel divers: fotografie, schilderkunst, glas, sieraden, textiel, keramiek, poëzie, tekeningen. De deelnemende kunstenaars komen allemaal uit Dordrecht en de regio. Naast het kunstwerkje bevat elk pakje een briefje met informatie over de kunstenaar.

Volgens Schrauwen kun je een Pakje Kunst halen uit nieuwsgierigheid, als cadeau voor iemand, als iets extra’s bij een bos bloemen of fles wijn, of als verzamelobject. Het kan verrassen, verwarren, ontroeren, irriteren.

De automaten staan inmiddels in verschillende steden door heel Nederland. Met het project wil Schrauwen lokale kunstenaars op een laagdrempelige manier onder de aandacht brengen in hun eigen regio. Van de opbrengst van een pakje gaat het grootste deel, 3 euro, naar de maker.
Praktisch

De automaat is te vinden in de museumwinkel van het Dordrechts Museum. De winkel is iedere dinsdag t/m zondag open van 11:00 tot 17:00 en ook gratis, zonder entreekaartje, te bezoeken.

Extra foto's: Wim van de Pol.

Lees meer over:

kunst automaat dordrechts museum
Deel dit bericht met je vrienden!