dinsdag 30 november 2021

Alles over Dordrecht

Verbouwing Stadsbibliotheek van start

18 oktober 2018 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Met het plaatsen van stofschotten is vandaag de verbouwing van de Stadsbibliotheek aan de Groenmarkt begonnen. Naar verwachting duren de werkzaamheden zo’n vier maanden, waarin de bibliotheek gewoon open is. Als alles volgens planning verloopt, is het werk vóór maart 2019 gereed. Dan staat er een frisse bibliotheek, klaar om de komende jaren een inspirerende ruimte te bieden aan de inwoners van Dordt, waar zij terecht kunnen om te leren, lezen en ontmoeten. Via debibliotheekaanzet.nl/verbouwing, digitale nieuwsbrieven, social media én informatieborden in de bibliotheek zelf houdt AanZet iedereen de komende maanden van de verbouwing op de hoogte.

Martin Witjens, manager Support van de Bibliotheek AanZet licht toe: “We zijn heel blij dat we aan de slag kunnen in het pand. We zetten nu een basis neer voor de komende jaren. Daarin gaan we experimenteren en concepten verder uitwerken, samen met de stad! Ook is er veel achterstallig onderhoud. Om het verblijfscomfort voor de bezoekers en de dienstverlening te verbeteren, pakken we nu gelijk de ICT en technische installaties aan.”

Wat en wanneer?
De aannemer start aan de achterzijde van het pand. Daar wordt op de begane grond bedrijfsruimte gerealiseerd en op de eerste verdieping komen vergaderruimtes. De rest van het pand wordt in verschillende etappes aangepakt, zo komt aan de voorzijde van het gebouw Leescafé Americain en komt er een hele nieuwe jeugdafdeling beneden.

Vanaf begin december worden de ingang aan de Groenmarkt en de Blauwe Kamer voor vijf weken afgesloten. De deur aan de zijkant van het gebouw, waar de boekenbus zit, is dan tijdelijk de ingang.

Open
De bibliotheek is tijdens de verbouwing gewoon open. “Natuurlijk merken bezoekers wel dat we verbouwen. Daar ontkomen we niet aan. Maar de hele collectie blijft beschikbaar en er zijn ook activiteiten. Misschien op een andere plek in het gebouw, maar dat geven we duidelijk aan. Even vragen kan altijd!” aldus Martin Witjens.

Bibliotheek in ontwikkeling
De rol van de bibliotheek is de afgelopen jaren veranderd en dat laat AanZet ook graag zien in deze bibliotheek. De Bibliotheek AanZet wil de wereld van mensen groter maken. Mensen uitdagen verder te kijken en hen helpen verder te komen. Dat gebeurt natuurlijk allang niet meer enkel door boeken uit te lenen.

AanZet wil inspireren, kennis delen, ondersteunen bij het vergroten van taalvaardigheid en digitale vaardigheden én een ontmoetingsplek creëren. Om die ontwikkeling goed door te kunnen maken, moet het pand nu anders ingericht worden. De komende jaren gaat de bibliotheek experimenteren en met de inwoners en organisaties van de stad in gesprek, om zo te achterhalen hoe de bibliotheek optimaal aansluit bij de wensen van de Dordtenaren.

Spuiboulevard
De Bibliotheek AanZet neemt nog steeds actief deel aan de planontwikkeling voor het nieuwe stadskantoor aan de Spuiboulevard. Met de verbouwing aan de Groenmarkt wordt de periode tot de oplevering van het nieuw te bouwen stadskantoor overbrugd.

Op de foto van links naar rechts: Martin Witjens, manager Support van de Bibliotheek AanZet en aannemer Peter de Geus van ETB de Noord tijdens de aftrap van de verbouwing op woensdag 17 oktober.

Deel dit bericht met je vrienden!