zondag 5 december 2021

Alles over Dordrecht

Presentatie Lustrumboek Societeit Amicitia

17 oktober 2018 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Societeit Amicitia is opgericht in 1783 en bestaat dit jaar 235 jaar. Zij is daarmee één van de oudste nog bestaande verenigingen in Dordrecht. Ter gelegenheid van dit 47e lustrum heeft de sociëteit door haar oud-president Wim Barendse onderzoek laten doen naar haar geschiedenis, waarvan de resultaten nu in boekvorm verschijnen. Het eerste exemplaar van dit boek wordt vrijdag 19 oktober om 18.30 uur in de sociëteit aan het Vlak 1 te Dordrecht, aangeboden aan burgemeester Wouter Kolff.

De eerste 50 jaar van de sociëteit zijn altijd een redelijk blinde vlek geweest vanwege het ontbreken van enig archief uit die periode. Toch blijkt dat door de moderne zoektechnieken er wel degelijk documenten van de sociëteit bestaan die nog niet eerder gepubliceerd zijn. Het oudste stuk dateert uit 1793. Een ledenlijst uit ca 1820 geeft een heel aardig beeld van de heren die lid waren. Vrijwel allemaal telgen uit invloedrijke families in Dordrecht. Ook latere ledenlijsten laten eenzelfde beeld zien. En wat is de link met de familie van burgemeester Wouter Kolff?

Het boek behandelt de volledige geschiedenis van de sociëteit tot heden, de verschillende huisvestingen met aardige anekdotes uit de notulen die wel bewaard zijn gebleven. Het boek telt 220 bladzijden en is rijk geïllustreerd. Dordtenaar Teun Okkerse verzorgde de vormgeving.

De oprichting van verschillende sociëteiten in de tweede helft van de 18e eeuw wordt geplaatst in de maatschappelijke context van die periode. Zo komt er ook een antwoord op de eeuwenoude vraag of de sociëteit van patriottische of prinsgezinde aard is geweest. Het oudste document uit 1793 brengt de lezer dichtbij personen die aan de wieg van de sociëteit hebben gestaan. De auteur zal bij de presentatie in de huid van een van de oprichters kruipen gehuld in een historisch kostuum uit die periode. Het boek is alleen via de sociëteit te verkrijgen.

Foto: Mirto Oduber

Zie ook:

Lees meer over:

lustrum societeit amicitia
Deel dit bericht met je vrienden!