Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Dordrechts Museum breekt met clichés over kunst en calvinisme' Koninklijke opening tentoonstelling 'Werk, bid & bewonder'
09okt 2018

Dordrechts Museum breekt met clichés over kunst en calvinisme

DORDRECHT - Kunst en calvinisme; gaat dat wel samen? Calvinisme wordt geassocieerd met soberheid en spaarzaamheid. Kunst met rijkdom en luxe. Het Dordrechts Museum ontrafelt in de tentoonstelling Werk, bid & bewonder – Een nieuwe kijk op calvinisme- clichés over kunst en calvinisme en ontkracht enkele hardnekkige mythes. Koning Willem-Alexander opent deze bijzondere tentoonstelling in Dordrecht op zaterdag 10 november door een bijzondere bijbel toe te voegen aan de expositie.

Deze statenbijbel is in de 18e eeuw opgedragen aan zijn voorvader stadhouder Willem IV.

Als we kijken naar de geschiedenis van het calvinisme in Nederland, blijkt dat topkunst en calvinisme juist heel goed samen gaan. Kunst siert ook de huizen van gereformeerden, maar ze leggen wel andere accenten. Meer dan gemiddeld houden ze van oudtestamentische thema’s en van portretten.

En naakt? Ook dat kom je tegen in kunstverzamelingen van calvinisten.

Werk, bid & bewonder laat de relatie tussen calvinisme en kunst in een brede context zien. Met bijzondere objecten en kunstwerken van schilders van de 17de tot begin 20ste eeuw, zoals Rembrandt van Rijn, Ferdinand Bol, Vincent van Gogh en Piet Mondriaan. Ook literatuur, muziek en kerkarchitectuur komen aan bod, in de vorm van (kunst)objecten en  in videoportretten met onder meer Ernst Daniël Smid, Francien Houben en Freek de Jonge.

Ahmet Polat
Fotograaf en filmmaker Ahmet Polat schetst in de expositie met het drieluik Liever Turks dan Paaps de complexiteit van de calvinistische (volks)aard. De presentatie verbeeldt wat ons in Nederland verbindt, niet wat ons verdeelt.  In de 16de eeuw streden de Ottomanen al samen met de geuzen tegen de Spaanse koning. Liever Turks dan Paaps verwijst naar een protestantse spreuk uit een geuzenlied.

180 dagen Ode aan de Synode
In 1618/1619 was Dordrecht ruim zes maanden lang het centrum van Europa. Meer dan honderd professoren, politici en predikanten uit binnen- en buitenland, verbleven in de stad voor een unieke bijeenkomst. De Dordtse Synode was naast een kerkvergadering, ook een gebeurtenis van politiek en cultureel belang, die van invloed is geweest op onze geschiedenis, onze taal en onze gezamenlijke normen en waarden, tot op de dag van vandaag.

Van 10 november 2018 tot 29 mei 2019 viert Dordrecht onder de noemer Ode aan de Synode het belang van deze bijeenkomst met een programma voor een breed publiek, waaronder deze tentoonstelling. Meer informatie en een uitgebreid overzicht van het programma is te vinden op www.synode400.nl.

De tentoonstelling Werk, bid & bewonder – Een nieuwe kijk op kunst en calvinisme is van 11 november 2018 tot en met 26 mei 2019 te zien in het Dordrechts Museum. Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige catalogus van Walburg Pers (€19,95), die onder andere verkrijgbaar is in de museumwinkel.

Beeldcredit: Joachim Wtewael, Portret van Eva Wtewael (1607-1635), 1628, Collectie Centraal Museum Utrecht, legaat 1972

(voor de opening van de expositie is er een bijeenkomst in de Augustijnenkerk)Deel dit bericht met je vrienden!