zaterdag 27 november 2021

Alles over Dordrecht

VSP in kader van Week tegen de Eenzaamheid op bezoek bij de Sterrenkijker

8 oktober 2018 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Bij eenzaamheid voelen mensen het gemis van verbondenheid met anderen. In de week tegen eenzaamheid wordt aandacht gevraagd voor dit probleem en zeggen we: kom erbij.

Want eenzaamheid aanpakken begint met het leggen van contact.

Afgelopen dinsdag 2 oktober 2018 zijn Leo Stolk en Margret Stolk op bezoek geweest bij basisschool de Sterrenkijker.

Kinderen uit groep 7 hadden hartverscheurende brieven gestuurd om met ons te praten over eenzame ouderen.

Op de Sterrenkijker hadden ze deze week een themaweek "De Week van de Ontmoeting." Een prachtige combinatie met "de Week tegen de Eenzaamheid." Alles draait om het leggen van contacten.
Op deze school wordt veel aandacht besteed aan maatschappelijke doelen.

De kinderen van groep 7 zijn al met veel activiteiten bezig om ouderen te bezoeken of bijvoorveeld een spelletje met hen te doen. Ook hebben zij een koor en zingen zij liedjes voor ouderen.

Tijdens de bijeenkomst hebben wij veel met de kinderen gesproken over eenzaamheid. Ze hadden veel vragen en hun eigen verhalen. ‘ We zaten soms met kippenvel te luisteren naar de kinderen. We weten natuurlijk dat er eenzaamheid in alle gelederen voorkomt maar dat de kinderen van een basisschool het zo goed konden verwoorden betekent dat ook zij eenzaamheid meemaken’ aldus Margret Stolk

Eenzaamheid komt niet alleen bij ouderen voor maar dus ook bij veel jongeren. Ook hier hebben wij deze middag aandacht aan besteed. Eenzaamheid komt in alle leeftijdscategorieën voor.
Eenzaamheid is een groot probleem dat we met elkaar moeten proberen te bestrijden. Het vraagt om lef maar ook inzet van professionals.

De kinderen vroegen of wij als VSP zaken aan de orde konden stellen bij de burgemeester. Leo Stolk:’ ‘Dat gaan we natuurlijk doen door middel van de Gemeenteraad en gaan het ook aan ze terugkoppelen’.

De klas had namelijk een vraag; Waarom kunnen wij niet zomaar bij eenzame mensen in een verzorgingstehuis langs gaan? Margret vond deze vraag uitstekend:’Als jullie van te voren even bellen, dan kan het verzorgingstehuis er op rekenen en de ouderen die het leuk vinden direct vragen of jullie mogen komen. Dan kunnen ze er de tijd voor nemen. Wat ik voorstel is dat we samen gaan. De VSP met de klas. Dan nemen we muziekinstrumenten mee en gaan we spelletjes doen. Dan is het misschien makkelijker om daarna vaker te gaan en de band tussen de jeugd en de ouderen te verstevigen’. De reacties van de kinderen en juf Renate waren zeer enthousiast.

Na alle vragen was er nog een grote slagroomtaart die smakelijk werd opgegeten.
Margret:’ Het was een mooie en zeer indrukwekkende dag mede door de geweldige betrokken kinderen. De jeugd heeft de toekomst en die toekomst ligt inderdaad in de kloppende kinderhartjes wat ons als VSP zeer goed heeft gedaan’.

Lees meer over:

eenzaamheid vsp sterrenkijker
Deel dit bericht met je vrienden!