Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Contract Prins Clausbrug getekend'
03okt 2018

Contract Prins Clausbrug getekend

DORDRECHT - Bouwbedrijf Dura Vermeer/Hillebrand en wethouder Piet Sleeking van de gemeente Dordrecht hebben maandag 1 oktober het contract voor de bouw van de Prins Clausbrug getekend. De Prins Clausbrug over het Wantij is de verbinding voor fietsers en voetgangers tussen de nieuwbouwwijk Stadswerven en de binnenstad. De brug is ook een belangrijke schakel in een doorgaande fietsroute van de Biesbosch naar de binnenstad. De bouw van de brug begint in het tweede kwartaal van 2019. Vanaf september 2020 kunnen de eerste fietsers en voetgangers naar verwachting van de brug gebruik maken.

Het ontwerp voor de brug is van Van Zuuk architecten, die in 2015 de architectuurprijsvraag won. Vooral het hefmechanisme van de brug is een zeer innovatief ontwerp. Dura Vermeer/Hillebrand bouwt niet alleen de brug zelf, maar legt ook de aanlandingspunten van de brug aan op de punt van Stadswerven en het Noorderhoofd.

De bouw van de brug kost €12,4 miljoen. Bij de aanbesteding kwam de combinatie Dura Vermeer/Hillebrand uit de bus als de inschrijver met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. De bouw heeft enige vertraging opgelopen doordat een andere inschrijver bezwaar maakte tegen de gunning. De rechter stelde Dura Vermeer/Hillebrand, en daarmee ook de gemeente, in het gelijk.

Wethouder Sleeking noemt de brug een belangrijke voorziening voor Dordrecht. "Deze brug is van belang voor bewoners van Stadswerven en van de binnenstad. Maar zeker ook is de brug een belangrijke verbinding vanaf Papendracht via Stadswerven naar het centrum van de stad. En door het bijzondere ontwerp is het straks een beeldbepalend element voor de wijk Stadswerven."

Foto's: Wim van de Pol.

Zie ook:
Dordt kan Prins Clausbrug toch snel bouwen (do, 19 apr 2018)
Groen licht voor bouw Dordtse Prins Clausbrug (wo, 20 dec 2017)
Rechter fluit Dordrecht terug over aanbesteding Prins Clausbrug (wo, 29 nov 2017)
Prins Clausbrug wordt 3,5 miljoen duurder (wo, 11 okt 2017)
Gemeente beslist eind juni wie de aannemer wordt van project Prins Clausbrug (di, 21 feb 2017)
Filmpje over de Prins Claus Brug (ma, 2 nov 2015)
'De knoflookpers' is de winnaar van de Prins Clausbrug-wedstrijd (+ video van de werking) (do, 2 jul 2015)
Donderdag 2 juli bekendmaking winnaar ontwerp Prins Clausbrug (ma, 22 jun 2015)
Tentoonstelling ontwerpen Prins Clausbrug door wethouder Piet Sleeking geopend (do, 7 mei 2015)
127 visies voor prijsvraag Prins Clausbrug (ma, 26 jan 2015)


Deel dit bericht met je vrienden!