zaterdag 29 januari 2022

Alles over Dordrecht

Stichting Het Wantij tekent bezwaar aan tegen bomenkap Schaerweide

1 oktober 2018

DORDRECHT - De Stichting Het Wantij heeft bezwaar aangetekend tegen een onlangs afgegeven kapvergunning van 17 bomen langs het Wantij en de aangekondigde kap van vijf wilgen langs de Oranjelaan.

De Stichting schrijft in zijn brief aan de gemeente: “Als uitvloeisel van het bouwproject Schaerweide heeft de gemeente Dordrecht zich “verbonden” aan de projectontwikkelaar om op gemeentelijk terrein aan de randen van het bouwproject, langs de oevers van het Wantij en langs de Oranjelaan, talloze bomen te kappen. Er zijn al naar schatting dertig bomen gekapt van de rij bomen langs het Wantij, ten behoeve van uitzicht van Schaerweide en vanwege de aanleg van een haventje voor een hotelboot voor Villa Augustus.

Als er nog meer bomen gekapt worden wordt ook de groene entree naar het centrum van Dordrecht vanaf de Prins Hendrikbrug ernstig aangetast. Nu nog wordt het beeld bepaald door overhangende bomen langs de Wantijoever en een weldaad aan bomen langs het fietspad richting Villa Augustus.”

Het Wantij is een belangrijk onderdeel van de ecologische verbinding met andere natuurgebieden, stelt de stichting. Zij ziet liever die verbinding versterkt worden dan verzwakt. Het landschapsplan wordt te strikt uitgevoerd, waardoor onnodige afbraak plaatsvindt, aldus de stichting.

De stichting roept de gemeente op de kap van bomen een halt toe te roepen. Ze wil samen met de gemeente zoeken naar mogelijkheden om binnen de bestaande bouwplannen van de Stadswerven, de oevers van het Wantij ecologisch te versterken. Daarnaast wil ze alles behouden wat er nu is.

Al in 2005 is stichting Het Wantij opgericht, om kap van bomen aan het Wantij en de Vlij te voorkomen.

Deel dit bericht met je vrienden!