zaterdag 27 november 2021

Alles over Dordrecht

Snoezelruimte voor mensen met dementie

1 oktober 2018 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - In Het Spectrum Vreedonk aan de Vreedonklaan is afgelopen zaterdag op een feestelijke manier snoezelruimte Het Hofje geopend. Een ruimte waar mensen met dementie tot rust kunnen komen of juist geprikkeld kunnen worden. Deze snoezelruimte is mogelijk gemaakt dankzij een gift van de Vriendenstichting.

“In Het Spectrum Vreedonk kunnen bewoners met dementie elke dag aan allerlei activiteiten meedoen. Veelal zijn dat groepsactiviteiten, maar voor sommige bewoners is specifieke individuele aandacht gewenst. Deze mensen hebben meer aan een omgeving waar ze rustiger van worden of waarin ze juist meer geprikkeld worden om te activeren”, vertelt manager Ankie Willemse van Het Spectrum.
Waar nu de snoezelruimte is te vinden, was voorheen de zusterpost gevestigd. “Maar die werd niet meer als zodanig gebruikt. De zorgmedewerkers maken bijvoorbeeld hun dagrapportages in de huiskamer, zodat ze dichtbij de bewoners zijn. Daardoor bleef de zusterpost leeg en zagen we de mogelijkheid om er een snoezelruimte van te maken.”

In Het Hofje staat onder meer een uitnodigende schommelstoel, via de muziekinstallatie is ontspannende muziek te beluisteren en op allerlei manieren zijn de zintuigen, zoals horen zien en voelen, te prikkelen om te activeren of om tot rust te komen. Ankie Willemse: “Dankzij de extra overheidsgelden voor verpleeghuiszorg kunnen we extra medewerkers hiervoor inzetten. Zij kunnen de bewoners bijvoorbeeld een handmassage geven en de technieken in de snoezelruimte zodanig inzetten om het juiste effect te bereiken.”

Foto-onderschrift
Bewoners met dementie in Het Spectrum Vreedonk kunnen voortaan genieten van specifieke individuele aandacht in snoezelruimte Het Hofje. (Foto: Het Spectrum)

Zie ook:

Lees meer over:

dementie spectrum vreedonk
Deel dit bericht met je vrienden!