zaterdag 27 november 2021

Alles over Dordrecht

Nieuwe aanwinst Dordrechts Museum laat de bezoeker vol bewondering kijken

17 september 2018 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Het Dordrechts Museum heeft dankzij de Vereniging Rembrandt een fascinerend schilderij van Godefridus Schalcken (1643-1706) verworven. Een klein doek met een grote uitstraling. Het zou weleens een van de beeldbepalende werken in de collectie kunnen worden.

Met open mond staart een jongen in een rode mantel schuin omhoog. Zijn en profil weergegeven gezicht vangt fraai het licht. Het lijkt zelfs te gloeien. Op het puntje van de neus en in het oog zijn subtiel oplichtende 'hoogsels' te zien en ook het golvende haar glanst.

Studie van een jongen die opkijkt is een 'tijdloos' schilderij dat ondanks het kleine formaat monumentaal oogt. Door de eenvoud en de focus op licht en emotie roept het bijna zelf bewondering op. Het is alsof de toeschouwer wordt aangespoord om de gelaatsuitdrukking van de jongen na te doen en dezelfde emotie te ervaren. Daarmee gaat het schilderij ook over kijken. Vol bewondering.

Recente ontdekking
De nieuwe tronie is pas onlangs ontdekt. Generaties lang verbleef het schilderij onopgemerkt in de collecties van de Schotse markiezen van Lothian totdat het vorig jaar op een veiling van Sotheby's opdook.

Directeur Peter Schoon: "Dit werk past in het rijtje van andere meesterwerken in onze collectie zoals de eend van landschapschilder Aelbert Cuyp of het schelpenstilleven van Abraham Susenier, waarmee  wij ons onderscheiden van andere musea. Een schilderij om je over te verbazen, of gewoon om te bewonderen.''

Godefridus Schalcken behoort tot de belangrijkste schilders die in Dordrecht werkzaam waren. De tentoonstelling Schalcken - Kunstenaar van het verleiden in 2015, liet het belang en de hoge technische vaardigheden van de Dordtse schilder zien. Hij was een van de succesvolste kunstenaars van zijn tijd, beroemd tot ver in Europa.

Vereniging Rembrandt – Als kunst je lief is
Het Dordrechts Museum had het schilderij van Schalcken niet kunnen aankopen zonder de steun van de Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar Daan Cevat Fonds en haar Willem en Mary Reus-de Lange Fonds. ''Zien, delen en doorgeven van waardevolle kunst'', daar gaat het volgens Fusien Bijl de Vroe, directeur van de Vereniging Rembrandt, om. ''Fantastisch dat wij hebben kunnen bijdragen aan de aankoop van deze 17de-eeuwse tronie, die alles in zich heeft om uit te groeien tot een icoon van de collectie.''

Duizenden museumbezoekers hebben als lid van de Vereniging Rembrandt meebetaald aan de nieuwe aanwinst van het Dordrechts Museum. Net als aan de meer dan tachtig bijzondere museumaankopen van de afgelopen tien jaar die binnenkort zijn te bewonderen op de tentoonstelling Als kunst je lief is in het Kröller-Müller Museum in Otterlo (30 september 2018 – 3 februari 2019). De tentoongestelde werken, stuk voor stuk publiekslievelingen in de collecties van de bruikleengevende musea, verschillen van een drieduizend jaar oude Egyptische houtsculptuur uit het Allard Pierson Museum in Amsterdam tot een allegorisch schilderij van Rembrandt uit Museum De Lakenhal in Leiden en een installatie van Louise Bourgeois in Gemeentemuseum Den Haag. Voor meer informatie, ga naar www.alskunstjeliefis.nl.

De nieuwe aanwinst Studie van een jongen die opkijkt is vanaf 18 september te zien in het Dordrechts Museum. Het schilderij krijgt een prominente plek op een speciale wand die is ingericht met ook andere werken van Schalcken.

Fotocredit:
Godefridus Schalcken
Studie van een jongen die opkijkt, ca. 1692-1695
doek, 44,4 x 33,8 cm
Dordrechts Museum, aankoop met steun van de Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar Daan Cevat Fonds en haar Willem en Mary Reus-de Lange Fonds

Lees meer over:

museum schilderij schalcken
Deel dit bericht met je vrienden!