Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem '30.000 bezoekers genieten van sfeervolle Open Monumentendagen'
10sep 2018

30.000 bezoekers genieten van sfeervolle Open Monumentendagen

DORDRECHT - Afgelopen weekend openden in Dordrecht ruim 60 bijzondere monumenten hun deuren tijdens de Open Monumentendagen. Circa 30.000 bezoekers maakten nader kennis met de vele monumenten die de stad rijk is. Dordrecht stond daarmee wederom in de top vijf best bezochte steden. In het kader van het landelijke thema ‘In Europa’ was er in en rondom de historische binnenstad van alles te doen.

Grote publiekstrekkers waren ook dit jaar de Grote Kerk en het Stadhuis. Speciaal voor dit thema werd het voormalige pakhuis Bergen in Noorwegen opengesteld. Ook in de andere monumenten kwam het thema tot leven door speciale activiteiten. Zo organiseerde het Onderwijsmuseum rondleidingen waarbij het contrast tussen onderwijs in Nederland en in de rest van Europa aan bod kwam. Bij Teekengenootschap Pictura konden bezoekers tijdens een inloopworkshop 'De stad is een vrouw; haar naam is Europa' alles leren over etstechniek. Het recentelijk geopende Magazijn beleefde haar eerste Open Monumentendagen en trok veel geïnteresseerden. Daarnaast toonden vele tientallen pandeigenaren en vrijwilligers vol trots hun pand en vertelden over de geschiedenis en toekomst ervan.Muzikale Monumenten
Op zaterdag konden bezoekers in het kader van de Nationale Orgeldag in diverse kerken zelf het orgel bespelen. Zondag stond in het teken van Muzikale Monumenten, waarbij in een zevental monumenten doorlopend gratis voorstellingen werden gegeven. Deze konden over de hele dag rekenen op vele honderden bezoekers. Dankzij het mooie weer konden bezoekers ook buiten al op diverse locaties genieten van een muzikale verrassing.

Thematische activiteiten
Op zaterdag en zondag stonden verschillende wandelingen op het programma. Een speciaal voor het thema ontwikkelde route langs Europese pakhuizen, een architectuurwandeling en een speurtocht voor kinderen en gezinnen. Onderweg zorgden acteurs voor verrassende interactie, zoals bij de Groothoofdspoort waar de legende van de Dordtse Schapenkop werd nagespeeld. Op het Stadhuisplein keerden de bezoekers terug naar vroegere tijden. Een koopmansechtpaar ontdeed daar bezoekers op een ludieke manier van hun daalders. Historische steltlopers attendeerden het winkelend publiek op het evenement.

Kinderactiviteiten
Op vrijdagmiddag werd het evenement afgetrapt met de Klassendag. Driehonderd basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 namen deel. Zij kregen in de ochtend op school les over monumenten en namen ‘s middags onder begeleiding van een gids een kijkje in speciaal hiervoor opengestelde monumenten. Onder andere In de Dolfyn, 't Zeepaert en het Gerechtsgebouw verzorgden rondleidingen.

Dordrecht kijkt terug op een zeer geslaagde editie van dit jaarlijkse evenement. Volgend jaar vinden de Open Monumentendagen plaats op 7 en 8 september met een nieuw thema.
De Open Monumentendagen in Dordrecht worden jaarlijks georganiseerd door Dordrecht Marketing, in opdracht van de gemeente Dordrecht.

Foto's: Wim van de Pol.Deel dit bericht met je vrienden!