maandag 29 november 2021

Alles over Dordrecht

'Vergaderen, verbitteren, verzoenen' 400 jaar Dordtse Synode

6 september 2018

DORDRECHT - De herdenking 400 jaar Dordtse Synode was de aanleiding voor een unieke samenwerking. De Vrienden organiseerden op 4 september samen met de Vereniging Oud-Dordrecht een bijzondere bijeenkomst in de Grote Kerk. Hoogleraar Vroegmoderne Nederlandse Geschiedenis, Judith Pollmann hield in een goed gevulde Grote Kerk een voordracht over de betekenis van de Synode.

Synode van Dordrecht
De Synode van Dordrecht werd bijeengeroepen om een kerkelijk geschil op te lossen dat Nederlanders tussen 1610-1618 op het bot verdeeld had en het land aan de rand van een burgeroorlog had gebracht. Buren stonden tegenover elkaar, samenzweringstheorieën floreerden, en demonisering en haatzaaierij waren ook in de pers schering en inslag. Pollmann besprak ondermeer hoe een theologisch conflict zo hoog opgelopen was, wat de impact van de Synode was op de 17e eeuwse samenleving.

Alisa van Dijk (viool) en Henske Bakker (panfluit) verzorgden de muzikale omlijsting van het programma.

Deel dit bericht met je vrienden!