dinsdag 30 november 2021

Alles over Dordrecht

Feestelijke aftrap voor boekenclub voor meertalige gezinnen

6 september 2018 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Woensdagmiddag 5 september lanceerde wethouder Peter Heijkoop in Bibliotheek Crabbehof de boekenclub Dordrecht leest voor. Deze boekenclub is voor (ouders van) kinderen die meertalig opgroeien. Via een (digitale) boekenkast kunnen prentenboeken in allerlei talen door de leden onderling geleend en uitgeleend worden. Peter Heijkoop: “Het Nederlands goed leren is belangrijk, want je kinderen bouwen hier een toekomst op. Maar je mag je moedertaal niet  vergeten. Het aandacht hebben voor taal, ongeacht welke taal, helpt je bij je ontwikkeling.” Na het aansnijden van een prachtige taart las de wethouder voor aan de aanwezige kinderen voor, in het Nederlands. Wie op zoek is naar prentenboeken in andere talen óf zulke boeken heeft om uit te lenen aan anderen, kan via de app Bksy gratis lid worden van Dordrecht leest voor. Om lid te worden van de boekenclub, hoef je geen lid te zijn van de Bibliotheek AanZet.
Kijk op www.dordrechtleestvoor.nl voor alle informatie.

Boekenclub Dordrecht leest voor
In Dordrecht groeien steeds meer kinderen meertalig op. Een belangrijke voorwaarde voor het leren van meerdere talen, is het (voor)lezen in deze talen. Dordrecht leest voor is een initiatief van de Bibliotheek AanZet en Stichting Voorlezen. Wethouder Peter Heijkoop vindt het een mooie samenwerking: “Stichting Voorlezen probeert lezen zo dicht mogelijk bij de ouders en kinderen te brengen. En voor de Bibliotheek AanZet is het een nieuwe rol; het delen van informatie in de breedste zin van het woord, en daar hoort dit ook bij.”

Afhaalpunt in bibliotheek
Er is een collectie prentenboeken in verschillende talen aangeschaft. Deze is te vinden in een speciale kast in Bibliotheek Crabbehof. Natascha Salvo van de Bibliotheek AanZet: “We hopen dat veel mensen de Bksy-app gaan gebruiken en niet alleen boeken lenen, maar ook hun eigen prentenboeken in een andere taal zullen delen via de boekenclub. Want voorgelezen worden is altijd leuk én belangrijk, in welke taal dat ook is.” 

Bksy
Via de Bksy-app lenen mensen hun eigen boeken aan anderen en kunnen zij andermans boeken lenen. Door hun eigen collectie in de digitale boekenkast te plaatsen, kunnen anderen Bksy-gebruikers zien wat er beschikbaar is. Binnen Bksy hebben AanZet en Stichting Voorlezen de boekenclub Dordrecht leest voor opgezet. De digitale boekenkast wordt gevuld met de boeken die deelnemers aan de boekenclub er aan toevoegen. Zo groeit de collectie prentenboeken in vele talen. De app is gratis te downloaden voor Apple en Android.

Voorlezen
Om te vieren dat de boekenclub bestaat, wordt er dagelijks in verschillende talen voorgelezen in Bibliotheek Crabbehof. Van 14.30 – 15.30 uur lezen native speakers voor uit een boek dat geleend kan worden via Dordrecht leest voor. Op de website van de Bibliotheek AanZet en de Facebookpagina van Stichting Voorlezen staat het schema met wie in welke taal en wanneer voorleest.

Alle talen tellen mee
Van 3 t/m 9 september is ook de Week van de Alfabetisering. Er is dan landelijk veel aandacht voor het belang van goed kunnen lezen en schrijven. Over het algemeen ligt daarbij de focus op het Nederlands, maar er groeien steeds meer kinderen meertalig op. Ook in Dordrecht. Ilse van Donkelaar, van Stichting Voorlezen legt uit: “Meertalig opgroeien kan veel voordelen hebben voor de kinderen. Een voorwaarde voor een goede meertalige ontwikkeling is wel, dat alle talen rijk en veel worden aangeboden. Hét instrument is voorlezen en praten in alle talen van het gezin.”

Ilse vervolgt: “Om gezinnen hierbij te ondersteunen, is een brede collectie prentenboeken in verschillende talen nodig. Vanuit Voorleespret Dordrecht kregen we steeds meer signalen dat daar behoefte aan is. Daarom hebben de Bibliotheek AanZet en Stichting Voorlezen samen het initiatief genomen voor deze boekenclub. Met de online boekenkast is het mogelijk om een grote meertalige prentenboekencollectie gratis beschikbaar te stellen voor heel veel Dordtse gezinnen. We zijn daar heel blij mee. Ook blij zijn we met Rotary Johan de Witt Ter Merwe, die onze stichting een bedrag heeft geschonken om prentenboeken in andere talen aan te schaffen.”

Deel dit bericht met je vrienden!