donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Shortspace van Iconoclash toont prachtige streetart

3 september 2018

DORDRECHT - Op zaterdag 1 september opende Iconoclash de Shortspace op het Bagijnhof 74. Iconoclash is verantwoordelijk voor vele muurschilderingen in Dordrecht. De expositie en open studio in de Shortspace heeft dan ook alles te maken met streetart. Er zijn zowel Dordtenaren als kunstenaars van over de Dordtse grens bij vertegenwoordigd.

Voor het pand staan mensen gezellig samen te scholen. De meesten van hen zijn kunstenaar en zien er zelf ook al kunstzinnig uit; met fraaie baarden, tatoeages en opgeschoren kapsels. Leuk aan de tijdelijke expositieruimte en open studio is, dat om de hoek in de Lenghenstraat, de muurschildering van het futuristische paard van Serge Kortenbroek pronkt. In de Shortspace wordt werk van hem getoond. De ruimte binnen is niet al te groot, maar het werk wat tentoongesteld wordt, is uitstekend. In de vensterbank liggen mappen met werk van Simian Switch en Serge. “Boven is  ook werk te zien”, geeft Simian aan.

Driedimensionale blokjes en psychedelische beelden
Boven hangt eveneens prachtig werk. Het samenwerkingsverband met Robert Visser en Simian, beiden van Iconoclash en uit Dordrecht, pakt goed uit. De driedimensionale blokjes van Robert combineren wonderwel met de psychedelische beelden van Simian. In de stad zijn diverse muurschilderingen te zien van hun hand, waarbij hun stijlen samensmelten. Daarnaast hangt er mooi solowerk van Robert.

Links op de foto het gecombineerde werk van Robert en Simian

Vrijheid onderzoeken
Riq Etiq uit Rotterdam legt zijn getoonde kunst uit aan zijn vriendin Marloes. Het zijn vier naïeve werken met lijnen en vlakjes met witte, zwarte en rode kleuren. Achter de vrij vrolijke werkjes gaat een brute wereld schuil, met martelwerktuigen uit de middeleeuwen. Riq is overigens niet iemand die zoiets uit zou gaan voeren, hij is de vriendelijkheid zelve. Met zijn vriendin heeft hij een crowdfunding opgezet en zo een camper gekocht om samen door Europa te kunnen reizen. Ze gaan als beeldmaker de grenzen van vrijheid onderzoeken, los van gangbare gewoontes, waarden en normen.

“De Shortspace is een kleine manifestatie als reactie op de vraag of er een scene in Dordrecht is. Daarnaast gewoon omdat het kan”, is te lezen op de facebookpagina. Over de scene in Dordrecht kunnen we kort zijn. Dordrecht bulkt van de kunstenaars. Streetart is daar een onderdeel van. Deze scene is misschien niet heel groot, maar wel zeer actief. 

Het naieve werk van Riq

Deelnemers
De deelnemende artiesten aan de Shortspace zijn: Riq Etiq, Thor, Nnamari, Robert Visser,  Marinde Molendijk, Kitty van der Veer, Serge Kortenbroek, Jeroen Ammerlaan, Danny Rumbl, Missy DB en Simian Switch. Hier komen nog meer artiesten bij. Alhoewel de finissage plaatsvindt op zondag 30 September van 16.00 t/m 19.00 uur is nog niet bekend tot wanneer het pand gebruikt kan worden als Shortspace. Dit hangt af van wat er met het pand gaat gebeuren in de nabije toekomst. De komende weekenden zullen er verschillende artiesten hun intrek nemen in de open studio. Dit geeft een intieme blik in waarom en hoe een artiest zijn werk tot stand laat komen.

Openingstijden
De openingstijden zijn: donderdag 18.00 - 21.00 uur,  vrijdag 15.00 - 18.00 uur, zaterdag 12.00 - 18.00 uur en zondag 12.00 -17.00 uur.

Tekst: Ton Vermeulen

Links: het solowerk van Robert

Lekker bijkletsen voor het pand

Deel dit bericht met je vrienden!