dinsdag 30 november 2021

Alles over Dordrecht

Uitwaaien in beschermd gebied de Biesbosch

22 augustus 2018 (door Hans Huisman)

DORDRECHT - Dordrecht heeft alles te bieden wat je van een Nederlandse stad zou kunnen verwachten: een fantastische oude stad met veel water, leuke horeca en een keur aan activiteiten door de stad heen het hele jaar door. Maar soms wordt de stad even te veel, even te druk. Dan komt het goed uit dat op korte afstand rijden het Nationaal Park De Biesbosch te vinden, waar je even één kunt zijn met de flora en fauna. Te midden van dat alles kun je daar het water, waar je lekker kunt uitwaaien en geen last hebt van de uitlaatgassen van de stad.

Vervoer
De auto is het handigste vervoermiddel om het Nationaal Park mee te bereiken vanuit Dordrecht, aangezien de Nieuwe Merwede per pont overgestoken moet worden en het openbaar vervoer daar niet in voorziet. Pak de pont bij Kop van het Land en je staat meteen in het Nationaal Park. Denk, als je omgeven bent door de prachtige natuur van dit beschermd gebied, er even over na hoe het zou zijn als je hier met een stille, milieuvriendelijke elektrische auto zou rijden. Zou dat niet een mooie manier zijn om de natuur tegemoet te komen? Een mooie bijkomstigheid: het is ook nog eens goed voor de portemonnee. Een elektrische wagen kost veel minder in het verbruik en tot 2020 hoef je niet eens wegenbelasting te betalen.

Wandelen
Het bezoekerscentrum van De Biesbosch bevindt zich recht in het midden van het park. Dit is een goed startpunt voor allerhande leuke activiteiten die je in het gebied kunt doen. De Biesbosch kent bijvoorbeeld verschillende mooie wandelroutes, van 1,5 kilometer tot meer dan 20 kilometer lang. Op de meeste plekken mag de hond mee, die wel veelal aangelijnd moet blijven. Houd er rekening mee dat de wandelpaden nat kunnen zijn. Rubberen laarzen zijn geen overbodige luxe.

Varen op de fluisterboot
Met al dat water is varen natuurlijk een geliefde activiteit in De Biesbosch. Vanuit meerdere plaatsen zoals Drimmelen en Werkendam kun je aan boord gaan van een zogenaamde fluisterboot. Deze stille boten worden ingezet om de rust van de natuur zo min mogelijk te verstoren. Dat betekent dat je een heerlijk rustig vaartochtje tegemoet gaat als je besluit om voor deze activiteit te gaan. En dat is toch precies wat je wilt als je de stad even ontvlucht bent.

Peddelen langs de bordjes
Als je wel het water op wilt, maar juist actief bezig wilt zijn, kun je gaan kanoën in Nationaal Park De Biesbosch. Ook hiervoor zijn verschillende routes uitgezet, van twee uur tot de hele dag. Deze routes zijn daadwerkelijk bewegwijzerd, dus je hoeft met een kaart op schoot de peddelen. In en rondom het Nationaal Park zijn verschillende verhuurders te vinden. Maar met je eigen kano het water op mag natuurlijk ook.

Legaal vissen
In alle rust een hengel uitwerpen is een ontspannende activiteit die ook mogelijk is in De Biesbosch. Uiteraard zijn hier wel regels aan verbonden. Als je wilt gaan vissen in het Nationaal Park moet je in bezit van een vispas van Sportvisserij Nederland. Deze is online aan te schaffen bij verschillende hengelsportzaken. Daarnaast zijn er een aantal locaties aangewezen waar het toegestaan is om te vissen. Bezoek voor meer informatie hierover en allerhande andere zaken de website van Nationaal Park De Biesbosch.

Lees meer over:

biesbosch
Deel dit bericht met je vrienden!