Alles over Dordrecht...
08aug 2018

Oud-raadslid van Dordrecht en oud-leraar Leo C.J.T. Bos (77) overleden

DORDRECHT - Oud-gemeenteraadslid van Dordrecht, Leo Bos, is op 77 jarige leeftijd na een lang ziekbed overleden.

Bos was ook tientallen jaren een bekende leraar van de Julianascholen gemeenschap in Dubbeldam. Geschiedenis hoorde ook  bij hem.

Politiek was hij in de stad eerst actief binnen de PPR en later vanaf het begin van de tachtig van de vorige eeuw bij de PvdA, waarvoor hij lid was van de gemeenteraad. De PPR wilde het in Dordrecht anders gaan doen en had geen afdeling, maar een actiecentrum. Leo had een spilfunctie als secretaris van de afdeling en in de beginjaren waren de vergaderingen bij hem thuis. In die sfeer werd ook besloten om tijdens de autoloze zondagen eind 1973 PPR vervoer in te stellen in de stad om het isolement te doorbreken van mensen, die anders hun huis niet uitkonden.

Leo kwam niet voor de PPR in de raad, want in 1974 wist de partij maar een zetel te halen in het Stadhuis. De meest prominente politici die toen zijn eerste politieke ervaring opdeed in de kring van de PPR was de huidige wethouder voor Beter voor Dordt (BVD), Piet H. Sleeking. 

Voor Leo telde ook zijn eigen geweten in de politiek soms tegen de meerderheid in. Zo stemde hij In 1988 met  de twee PvdA raadsleden De Jong en Foppen tegen het plan om de derde Merwedehaven vol te storten met verontreingde bagger. Het PvdA-VVD college kreeg t 25 tegen 14 het groene licht  van de gehele gemeenteraad. Een jaar later herhaalde Bos in de raad zijn verzet want hij steunde CDA raadslid Elly Meijer, die het gezicht was van het verzet tegen de stort.

AD De Dordtenaar meldt nog 9 augustus zijn betrokkenheid bij een motie in de raad tegen apartheid en zijn inzet voor de oprichting van het centrum voor Ontwikkelingssamenwerking (COS).

Na zijn periode als stadsbestuurder bleef Leo actief in zijn PvdA totdat zijn gezondheidssituatie het niet meer toeliet. Aanstaande vrijdag is de afscheidsdienst in de Grote kerk.

Overigens had Leo een eigen vaste vorm van humor. Hijhad zichzelf ook een bijnaam gegeven. Mensen die zijn vier voorletters vergaten waarop hij trots was kregen passend commentaar. Het was Leo of L.C.J.T. Bos. ,,Noem mij anders dan maar Baron van Bos tot bomen".  

Op de website van de PvdA Dordrecht wordt ook teruggeblik op Leo. Zijn partij schrijft over zijn gevecht tegen onrecht: ,,

Leo had een groot hart, en vocht tegen onrecht. Zijn geweten stelde hij centraal voor zijn handelen. Ook al moest hij dan tegen de wil van zijn fractie stemmen. Dat was bijvoorbeeld het geval met de vuilstort van de Derde Merwedehaven. In 1988 stemde hij tegen het plan om de Derde Merwedehaven te gaan gebruiken als vuilstortplaats, ook voor verontreinigde stoffen. Dit kon hij absoluut niet verantwoorden voor zijn geweten. Samen met nog 2 andere PvdA'ers binnen de fractie stemde hij tegen dit in zijn ogen onzalige plan."Deel dit bericht met je vrienden!