Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Dordrecht loopt achter met zonne-energie'
08aug 2018

Dordrecht loopt achter met zonne-energie

DORDRECHT - Dordrecht loopt achter met de rest van Nederland als het gaat om het aandeel zonnestroom per inwoner. Dordrecht staat op de 10e plaats van gemeenten in Nederland die het minste aan zonnestroom opwekken. Ook in omringende gemeenten wordt per inwoner meer zonne-energie opgewekt dan in Dodrecht. 

Dat blijkt uit een rondgang van Energievergelijk.nl. Die raadpleegde de klimaatmonitor databank van het CBS (cijfers 2017).

Nederland
Een Nederlander wekt gemiddeld 453 Megajoule (MJ) aan zonne-energie op per jaar. In Dordrecht is dat slechts 151 MJ: exact drie keer zo weinig. Zowel in de publieke als de bedrijvensector loopt Dordrecht achter als het gaat om het opwekken van zonnestroom. Er zijn in Dordrecht 1.751 geregistreerde adressen met zonnepanelen.
Schiedam en Rotterdam lopen het meest achter op de rest van Nederland. In deze gemeenten wordt respectievelijk 79 en 83 MJ per inwoner opgewekt.

Omringende gemeenten
Ook omringende gemeenten doen het veel beter dan Dordrecht:

  • Gemeente Binnenmaas: 376 MJ
  • Gemeente Sliedrecht: 370 MJ
  • Gemeente Papendrecht: 224 MJ
  • Gemeente Zwijndrecht: 200 MJ

Per 1000 woningen wekt Dordrecht een gemiddelde piek op van 119 kilowatt (kW) met behulp van zonnepanelen. In de rest van Zuid-Holland is dat 178 kW.

Zonne-energie
In de energievergelijker kan men de prijzen van zonnestroom van verschillende energiebedrijven met elkaar vergelijken.
Wie zelf zonnepanelen aanschaft, kan rekenen op een interessant belastingvoordeel. Daardoor kan de investering binnen 5 tot 8 jaar worden terugverdiend. Huishoudens die minder stroom gebruiken dan ze met behulp van zonnepanelen opwekken, krijgen een terugleververgoeding van hun energieleverancier.Deel dit bericht met je vrienden!