Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Brief ook over Dordrecht in Volkskrant: ,,Geef kerken een deugdelijke en respectvolle bestemming'
08aug 2018

Brief ook over Dordrecht in Volkskrant: ,,Geef kerken een deugdelijke en respectvolle bestemming

DORDRECHT - De Volkskrant heeft vandaag (8 augustus) een brief van Linda Wiffers, vrijwilligster van de Grote Kerk, gedoopt tot brief van de dag. Ze wil een discussie losmaken om iets te doen tegen de leegloop van kerken. Hoe blijven we wakker om ook de kerken in Dordrecht als cultureel erfgoed te behouden?

Ze schrijft:

Brief van de dag: leegloop kerken

Het artikel in de Volkskrant van René Cuperus (O&D, 6 augustus) was mij uit het hart gegrepen. Ik werk, als niet-gelovige, als vrijwilliger in de Grote Kerk in Dordrecht. Dordrecht is de stad waar al in de jaren zeventig – voor Deventer dus – het soort toestanden plaatsvonden die Cuperus beschrijft.

De Nieuwkerk, de oudste kerk van Dordrecht, is al decennia een winkel. De Waalse kerk is in bezit genomen door een bekende grootgrutter. De katholieke kerk is ook al jaren dicht.

Ik vrees soms het ergste voor de mij zo dierbare Grote Kerk. Gelukkig kan deze kerk nog bogen op een grote kerkelijke gemeente. Want van overheidssubsidie valt niet veel te verwachten.

In het dorp waar ik woon, in Kinderdijk, staat een prachtige kerk uit 1923. Een monument van De Stijl. Maar het bezoekers- en ledenaantal loopt terug. Toen ik een rondleiding kreeg omdat ik een stukje over deze kerk wilde schrijven in verband met het 100-jarig bestaan van De Stijl, werd mij verteld dat er plannen waren voor de sloop.

Wij hebben veel kritiek op die engerds van IS maar zijn soms zelf geen haar beter als het om behoud van cultureel erfgoed gaat. Het behoud van kerken heeft niets te maken met gelovig zijn of niet. Blijf er met je tengels van af en geef het een deugdelijke en respectvolle bestemming.

Linda Wiffers,

Kinderdijk

Tot zover de brief.

VVD-raadslid John van der Net uit Dordrecht  stelt zich wel de vraag via twitter: Wie bepaalt wat deugdelijk  en respectvol is.

Het kabinet zit op de lijn van de briefschrijfster, want in het regeeraccoord is ruimte gemaakt - op voorstel van D66 en ChristenUnie - om iets te doen aan het behoud van het erfgoed.Deel dit bericht met je vrienden!