Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'AlsikmaarinDordt.com: Kunstenaars wandelen de historische routes van de synode'
02aug 2018

AlsikmaarinDordt.com: Kunstenaars wandelen de historische routes van de synode

DORDRECHT - Tosca Niterink (actrice, schrijfster), Anita Janssen (documentairemaakster) en vier andere kunstenaars, schrijvers en filmers wandelen in oktober en november langs eeuwenoude routes naar Dordrecht.

In 1618 reisden meer dan honderd godgeleerden naar Dordrecht om deel te nemen aan de Synode van Dordrecht. Een Europese topbijeenkomst om de geschillen tussen de rekkelijken en de preciezen over predestinatie voor eens en altijd op te lossen. Heeft God alles al bedacht of maakt de mens nog eigen keuzes? En ze namen de tijd voor deze discussie, de aanwezigen vergaderden meer dan een half jaar. De Synode van Dordt was vooral een mannenaangelegenheid maar daar trok Anna Walker (what’s in a name) uit Kopenhagen zich niets van aan. De zieneres Walker was niet uitgenodigd maar ging toch.

Vierhonderd jaar later maken zes kunstenaars de reizen opnieuw om dit jubileum te vieren. Ze wandelen vanuit Kopenhagen, Basel, Londen en Edinburgh op zoek naar sporen uit het verleden. Exact 400 jaar later komen zij aan op 11 november 2018.

Er zijn een aantal reisverslagen bewaard gebleven. Die verslagen zijn de leidraad voor de wandelingen. Onderweg fotograferen, schrijven, filmen en tekenen de kunstenaars. De verrichtingen zijn te volgen via de site https://AlsikmaarinDordt.com.

Gewapend met een drone, gimbals en smartphones leggen ze de avonturen vast. De documentaire wordt uitgezonden bij Omroep West en Rijnmond. De première van de docu AlsikmaarinDordt.com is januari 2019 in The Movies in Dordrecht.

Op 11 november om 11 over 11 is het mogelijk om de laatste kilometers mee te wandelen om zo met een grote groep aan te komen in Dordrecht. De start is in Kinderdijk en er wordt dan gezamenlijk nog 16 kilometer gewandeld.

Over de makers:
• Tosca Niterink; actrice (Kreatief met Kurk, Theo & Thea), programmamaker, theatermaker, schrijfster en columnist NRC.
• Anita Janssen; documentairemaker, fotograaf (NRC).
• Yvo van der Vat; beeldend kunstenaar.
• Selwyn Slop; muzikant en lichttechnicus.
• Masja Ottenheim; tekenaar, beeldend kunstenaar en social worker.
• Marco van Schaardenburgh; blogger, columnist en initiatiefnemer.Deel dit bericht met je vrienden!