donderdag 9 december 2021

Alles over Dordrecht

Zaterdag 4 augustus ontvangt Ben Corino In Studio De Witt Pieter van ‘t Zelfde

2 augustus 2018 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT / SLIEDRECHT - Ben Corino ontvangt op zaterdag 4 augustus Pieter van ‘t Zelfde, voormalig Senior Kredietanalist bij de Rabobank Drechtsteden en oud-directeur evenementen Stichting City Swim Dordrecht. Als directeur evenementen was hij een van de dragende krachten van het succesvol initiatief City Swim Dordrecht. Sinds de start van dit evenement is het uitgegroeid tot een begrip op de Dordtse evenementenkalender. Jaarlijks duiken vele betrokken zwemmers in de Wolwershaven om zwemmend geld in te zamelen voor onderzoek voor behandelingen tegen kanker. Van ‘t Zelfde, nu geen directeur meer, maar is nog wel verbonden als adviseur aan de stichting.

Het leven kan soms vreemde wendingen nemen, zo ervoer van ‘t Zelfde uit eigen ervaringen. Vorig jaar liet hij een bobbel op zijn been onderzoeken in de gedachte dat het om een tekenbeet zou gaan.  De uitkomst van het onderzoek was echter een harde conftronterende realiteit. Daar waar hij zich met hart en ziel voor de bestrijding ervan inzette, kanker, had ook hem getroffen. Botkanker zo luidde de diagnose van het het onderzoek. Vorig jaar tijdens zijn laatste editie als directeur-evenmenten beleefde hij het evenement vanuit een ander perspectief. Hem stond een weg van behandelingen te wachten met een uitkomst die hij nog niet kon voorzien. Na diverse operatieve ingrepen en complicaties was amputatie van zijn aangetaste been onontkoombaar. Wilskracht en positivisme kenmerken van ‘t Zelfde die hem in het revalidatie proces leerde omgaan met zijn nieuwe situatie. Ben Corino praat met Pieter over zijn ervaringen, zijn wil om vooruit te kijken en het leren omgaan met zijn handicap. En uiteraard praten zij ook over de door hem aangeleverde muziek playlist die in deze uitzending leidend is.In het Tweede uur is er onder andere aandacht voor de actualiteiten van deze week uit Dordrecht en de Drechtsteden.

Dat Zorgverzekeraars niet alle behandelingen vergoeden is genoegzaam bekend. Dit varieert van kleine tot grote vergoedingen ook waar een behandeling licht in iemands lijden kan verbeteren. De argumenten die zij hiervoor hanteren verschillen per Zorgverzekeraar.De 21 jarige Amy de Wit uit Sliedrecht (foto), lijdt aan het Ehlers Danlos Syndroom in combinatie met POTS. Dit houdt in dat het lichaam te weinig collageen in het bindweefsel heeft, dus slapper is dan bij bij gezonde mensen. Kenmerk van dit syndroom is dat ledematen, vingers en gewrichten gemakkelijk uit de kom schieten. Er is sprake van hoge flexibiliteit van het lichaam. Tot anderhalf jaar geleden kon zij met deze beperkingen, waar zij vanaf haar geboorte mee kampt, nog redelijk gezond functioneren.

Totdat zij ook POTS erbij kreeg.

POTS is een ernstige verstoring van het autonome zenuwstelsel. Sindsdien is zij zwaar geinvalideerd en kan zij alleen nog maar op bed liggen, ondersteund met braces. Onderzoek en de diagnose van deze combinatie ziekte leerde haar ouders dat er in Nederland nog geen effectieve behandelingsmogelijkheid bestaat.

Na een consult in Engeland, kregen de ouders de verwijzing naar een Spaanse arts in Barcelona, die ervaring met een behandeling van POTS in combinatie met het Ehler Danlos Syndroom heeft. Van hem hoorden zij dat een operatieve ingreep een oplossing in haar situatie kan brengen. Complicerende factor voor de behandeling is de vergoeding van deze medische ingreep. De Zorgverzekeraar van Amy vergoedt slechts een  klein gedeelte van deze operatieve ingreep. De kosten zijn voor haar ouders niet op te brengen en daarom zijn zij in hun woonplaats Sliedrecht een crowdfunding actie gestart.  De operatie zal wanneer de financiering via de deze aktie goed verloopt, in september plaatsvinden. De ouders van Amy, Annemieke en Ron de Wit, zijn in de uitzending aanwezig om de sitiuatie van Amy verder toe te lichten.

De Dichter van Dienst is de Dordtse dichter Josse Kok

Studio De Witt van 10.00 u - 12.00 u bij Drechtstad FM 95.7 (ether) 105.9 (kabel) Kanaal 1083 (KPN), kanaal 915 (Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.

Foto's: Wim van de Pol.

Deel dit bericht met je vrienden!