Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Arina mag donderdag weer open'
31jul 2018

Arina mag donderdag weer open

DORDRECHT - Café Arina mag donderdag weer de deur openen. Loco-burgemeester Marco Stam heeft besloten de eerder opgelegde sluiting van veertien dagen iets in te korten. Volgens Stam is het niet nodig de zaak langer dicht te houden. "Dit café is alleen van donderdag tot en met zondag open. Dat betekent dat het al twee weekends is gesloten. Ook is een verdachte aangehouden. Alles overwegende vind ik het verantwoord de sluiting twee dagen korter te laten duren."

In de vroege ochtend van zaterdag 21 juli vond er in het café een ernstig geweldsincident plaats. Diezelfde dag besloot de loco-burgemeester het café direct te sluiten in verband met de aantasting van de openbare orde en veiligheid. Dat is een bevoegdheid van de burgemeester, die zich daarbij laat adviseren door de politie en de afdeling Openbare Orde en Veiligheid. Volgens het gemeentelijk handhavingsbeleid geldt zo'n spoedsluiting voor maximaal veertien dagen. Daarna kan de burgemeester een langere sluiting opleggen, maar eerst komt er een gesprek met de ondernemer.

Loco-burgemeester Stam heeft nu besloten dat er geen langere sluiting nodig is. Hij benadrukt wél het belang van de spoedsluiting. "De afgelopen dagen is er veel discussie in de stad geweest over deze maatregel, alsof het een automatisme is waar ondernemers het slachtoffer van zijn. In het handhavingsbeleid wordt juist van alles meegewogen: de ernst van het incident, het optreden van de exploitant, het gevaar voor herhaling, en of er al eerder incidenten zijn geweest. Op basis van die overwegingen heb ik een besluit genomen."

De bevoegdheid van de (loco-)burgemeester is vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening. Deze is vastgesteld door de gemeenteraad. Het handhavingsbeleid geeft uitvoering aan de APV, en is ter kennis gebracht aan de gemeenteraad.Deel dit bericht met je vrienden!