Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Ton Delemarre presenteert 7 augustus: ,,Ereburgers Otto Dicke en Kees Buddingh' samen eren in brons' Otto (links) met Kees. Ook samen in brons?
31jul 2018

Ton Delemarre presenteert 7 augustus: ,,Ereburgers Otto Dicke en Kees Buddingh' samen eren in brons

Ton Delemarre presenteert zijn idee voor een standbeeld voor Buddingh' en Dicke op dinsdagavond 7 augustus in de Blauwe Kamer van de Centrale Bibliotheek aan de Groenmarkt. Dan wordt ook stilgestaan bij de honderdste geboortedag van Buddingh'. Biograaf Wim Huijzer geeft een presentatie.

Aanmelding is al mogeijk via de website van de bieb.

DORDRECHT -  Eer het kunstenaarspaar Buddingh' - Dicke. Ton Delemarre, geboren in 1933, voert hiervoor als  een betrokken Dordtenaar actie.

Hij was ook tientallen jaren een prominent ambtenaar bij de gemeente Dordrecht, met cultuur en kunst als belangrijke aandachtspunten. Ook de Dordtse contacten met de Bulgaarse stad Varna wist hij, samen met zijn vrouw Ada 'd Hamecourt, te realiseren. Ze werden dan ook geridderd. Ton kreeg in 1968 de eerste culturele opdracht van burgemeester mr. J.J. van der Lee en hij werd de secrearis van de Culturele Raad (CR).

De man, verantwoordelijk voor veel initiatieven en nog steeds betrokken bij de binnenstadskrant De Poorter, vraagt nu aandacht voor twee kunst-ereburgers: samen een standbeeld. Hij noemt in een openbare brief direct een voorbeeld uit 1857 toen Goethe en Schiller samen in brons een openbare plek in Weimar kregen.

Delemarre kende de ereburgers Otto Dicke (illustrator) en C. Buddingh' (dichter/schrijver) ook persoonlijk. Hij vindt dat deze twee zonen van Dordrecht, die 1918 als geboortejaar delen, samen in brons zouden moeten worden vastgelegd.

Hij schrijft daarom de volgende openbare brief met als opzet iets los te maken:

,,Eer de twee heren, het kunstenaarspaar Buddingh’-Dicke

Dordrecht zucht onder de Zwijger. Willem de Zwijger wel te verstaan. De spoken uit het verleden kunnen zomaar verrijzen.

Je zou denken dat ze vergrijzen maar onverwacht duiken ze op. Willem was een migrant uit Duitsland en schopte het tot stadhouder van Holland, Zeeland en Utrecht. Hij werd de leider van de opstand tegen het Spaanse gezag.

Hij was niet aanwezig bij de befaamde Statenvergadering van 1572 in Dordrecht, maar stuurde Marnix van Sint Aldegonde als zijn gezant. Het is dan  ook niet zo vreemd dat de leden van Oud-Dordrecht verreweg de voorkeur gaven aan een standbeeld van Marnix.

Maar ook zonder draagvlak wordt Willem ons door de strot gewrongen, omdat een steenrijke fan van de man nu eenmaal het geld geeft voor een zeer omstreden beeld. En de gemeente Dordrecht geen gegeven draak in de bek durft te kijken.

Misschien moeten we zwijgen over Willem. Hij kan het ook niet helpen.
Misschien moeten we spreken over een veel leuker alternatief.

In 1857 werd in Weimar een monument opgericht voor twee bevlogen en bevriende kunstenaars: Goethe en Schiller. Het werd een van de meest geliefde monumenten in Duitsland en ver daarbuiten. Zelfs in China en de Verenigde Staten werden replica’s van het origineel opgesteld.

Ook Dordrecht kent zo’n geliefd kunstenaarspaar: Kees Buddingh’ en Otto Dicke. Beiden hebben al een plein (c.q. pleintje) naar hen vernoemd, en Buddingh’ is met een bescheiden plaquette aan zijn woonhuis in de Bankstraat geëerd. Maar het wordt tijd dat deze beide helden het straatbeeld met hun gestalte in brons gaan verrijken.
Het Otto Dicke plein lijkt de beste locatie"

Tot zover:

Ton Delemarre (mr. A.F.M.)

(de open brief heeft Ton ook gestuurd aan de stichting Dordt literair. Op 7 augustus wordt vanuit de bibliotheek stil gestaan bij de honderdste geboortedag van Buddingh' . Op 9 augustus staat een beiaardconcert in het teken van de vier zonen van Dordrecht. Nadere info bij de VVV-agenda en de bibliotheek)Deel dit bericht met je vrienden!