donderdag 9 december 2021

Alles over Dordrecht

Marshall Museum wordt nog altijd gemist

24 juli 2018 (door Hans Huisman)

REGIO - Het Marshall museum dat in Zwijndrecht was gevestigd, wordt nog altijd gemist. Voor velen, vooral bezoekers buiten Zwijndrecht, is het niet bekend dat het nog altijd bekende museum in februari 2016 is gesloten. Voluit heette het de General George C. Marshall Ground Transportation Museum.

Het museum was opgericht en gefinancierd door Jaap de Groot, die ruim 300 militaire voertuigen had tentoongesteld.
Het ging vooral om landvoertuigen zoals tanks, vrachtwagens, jeeps, motoren, rupsvoertuigen en amfibievoertuigen.
De meeste voertuigen zijn door het museum zelf gerepareerd en in originele staat terug gebracht.

Op de kade naast het museumterrein en in een zijhal stonden tientallen voertuigen geparkeerd die in reparatie waren.
Om 1 voertuig volledig in de oude staat te kunnen terugbrengen, zijn er doorgaans twee tot drie andere exemplaren nodig voor de onderdelen. De auto's en onderdelen komen uit landen zoals Griekenland, Noorwegen en Portugal. Soms zijn het complete voertuigen, maar vaak ook tonnen schroot, moeren, bouten en andere onderdelen. Voor deze voertuigen is er geen webshop zoals www.onderdelenwebshop24.nl, dus alles ging via mond-tot-mond reclame.

Na het overlijden van Jaap de Groot in 2011, heeft zijn dochter het museum voortgezet. Een paar jaar later werd een groot deel van de collectie overgebracht naar het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon, onder de naam Liberty Park. In januari 2016 werd de rest van de collectie verkocht via een openbare veiling.

Lees meer over:

museum
Deel dit bericht met je vrienden!