woensdag 1 december 2021

Alles over Dordrecht

Succesvol zomerconcert door het Dordrechts Philharmonisch Orkest

9 juli 2018 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - In een zonovergoten museumtuin verzorgde het grootorkest van het Dordrechts Philharmonisch Orkest op zondagmiddag 8 juli haar zomerconcert. Mede dankzij het publiek, dat in groten getale aanwezig was, was de middag een enorm succes.

Het orkest, wat onder leiding staat van dirigent Jan Gerrit Adema, speelde op deze middag een mediterraans programma met Spaanse, Franse en Italiaanse invloeden. Als openingswerk speelde het orkest Viva Musica, een compositie met Spaanse invloeden, geschreven door de Amerikaanse componist Alfred Reed. Na dit werk volgde een trotse militaire mars; Marche Militaire Française van Camille Saint-Saëns.

Deze componist is vooral bekend vanwege zijn symfonieën voor orgel, maar ook zijn kortere werken, zoals deze mars, zijn zeer de moeite waard. Na deze Franse mars volgde een deel uit de Suite Espagnol van Alberniz. Deze muziek verhaalt over een zwoele, Spaanse zomernacht, waar een serenade wordt gebracht. Na dit langzame intermezzo volgden twee vurige pasodobles. Gallito is een pasodoble die de Italiaanse componist Santiago Lope schreef voor de stierengevechten in Valencia, aan het begin van de twintigste eeuw, maar ook op een zonnige middag in Dordrecht deed dit stuk de vlammen uit de instrumenten slaan.

De tweede pasodoble was een meer traditionele pasodoble: Consuelo Císcar van Ferrer Ferran. Het orkest sloot de middag af met Banda Sucre. Dit werk werd door de Italiaanse componist Orsomando geschreven voor een orkest in Sucre, in Bolivia. Hiermee eindigde het programma Zuid-Amerika.

Lees meer over:

orkest tuin museum
Deel dit bericht met je vrienden!