Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Oog in oog met de kunstenaar in het Dordrechts Museum'
13jun 2018

Oog in oog met de kunstenaar in het Dordrechts Museum

DORDRECHT - De collectie van het Dordrechts Museum telt honderden portretten, uit zes eeuwen Nederlandse schilder- en tekenkunst. Ze tonen een rijkdom aan stijlen en opvattingen. Een keuze uit deze veelzijdige verzameling is vanaf 17 juni te zien in de tentoonstelling Oog in oog – Portretten uit eigen collectie.

Het portret, een van de klassieke genres in de schilderkunst. En misschien wel het meest geliefde. De Romeinse schrijver Plinius laat de schilderkunst zelfs beginnen met een portret. Dat zou zijn ontstaan door het trekken van een lijn rond de schaduw van een geliefde op de muur. Een mooi verhaal en misschien ook niet meer dan dat. Toch zegt het iets over de aantrekkingskracht van portretten. De wens van mensen om zichzelf en anderen te vereeuwigen is van alle tijden.

Intrige
In de tentoonstelling Oog in oog zijn 50 portretten te zien. Formele portretten van machtige mannen en voorname dames en heren. Rake portretten die kunstenaars maakten van vrienden, collega's of van zichzelf. Intieme portretten van geliefden.
Conservator Liesbeth van Noortwijk: ''Een portret intrigeert. Het maakt nieuwsgierig naar degene die is afgebeeld. Hoe wilde hij of zij zichzelf laten zien? En wat zag de schilder? Oog in oog met een portret ontmoet je niet alleen het model, maar ook de kunstenaar.''

Zelfportretten
Er zijn ook zelfportretten te zien. Kunstenaars portretteren zichzelf om verschillende redenen. Een zelfportret kan dienen als visitekaartje: een kennismaking, face to face, en een 'proeve van bekwaamheid' tegelijk. De kunstenaar laat zien wie hij is en wat hij kan.
Door de eeuwen heen hebben schilders hun eigen gezicht ook vaak gebruikt als studiemateriaal. Voor de hedendaagse kunstenaar Philip Akkerman is het zelfportret zelfs het enige thema. Het uitgangspunt voor een doorlopend schilderkunstig onderzoek en een dagelijkse oefening in kijken.

Oog in oog – Portretten uit eigen collectie is van 17 juni t/m 18 november te zien in het Dordrechts Museum.

Afbeeldingen van links naar rechts:

- Philip Akkerman (Vaassen 1957), Zelfportret, trois-quart met scheiding rechts, ca. 1989, bruikleen RCE 2010.

- Cor Noltee (Den Haag 1903 – Dordrecht 1967), Zelfportret, aankoop 1972.

- Jan Veth (Dordrecht 1864 - 1925 Amsterdam), Portret van Klazina Christina Boxman-Winkler, 1906, schenking 1983.

- Carel Willink (Amsterdam 1900 – 1983 Amsterdam), Ank van der Moer als Iphigeneia,1952, bruikleen RCE 2014.Deel dit bericht met je vrienden!