Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Eerste lustrumeditie Bachfestival'
12jun 2018

Eerste lustrumeditie Bachfestival

DORDRECHT - Van maandag 18 tot en met zondag 24 juni 2018 vindt de eerste lustrumedite van het Bachfestval Dordrecht plaats. De vijfde festvaledite is gebaseerd op het thema licht en ook in deze edite gaat het festval de uitdaging aan om Johann Sebastan Bach in de 21e eeuw te plaatsen. Meer dan ooit zocht het festval naar combinates met hedendaagse muziek, zijn er originele concertprogramma’s gecreëerd en inspirerende musici uitgenodigd.

De vijfde edite van het Bachfestval Dordrecht is gericht op de gezamenlijke beleving en staat bol van de bruisende kracht van contrast.

De verbinding tussen de topensembles LUDWIG en Cappella Amsterdam staat garant voor een spectaculaire opening, Hannes Minnaar waagt zich aan de Goldbergvariates en Concerto Copenhagen sluit het festval af. Verder zijn er topmusici als Ed Spanjaard, Erik Bosgraaf, Mathias Havinga, Johannete Zomer, Black Pencil, Radio Phil Brass en de Nederlandse Bachvereniging én ook is er volop plaats voor jong talent. Lichtkunstenaar Jaap van den Elzen is de artst in residence. Een groot gedeelte van de concerten vindt plaats in Schouwburg Kunstmin, het festvalhart van het Bachfestval.

Wereldpremieres
Er zijn maar liefst drie wereldpremières geprogrammeerd deze edite. Componist Anke Brouwer bijt het spits af met De koperen bruilof. In de Grote Kerk volgt componist Kate Moore met haar nieuwe werk Lucia in the Forest voor orgel en koperblazers. De derde première is een spannende bewerking van Die Zauberflöte van Roderik de Man, uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging en het hedendaagse ensemble Black Pencil.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Ingrid van Engelshoven, bezoekt het Openingsconcert van het Bachfestval op woensdagavond 20 juni. Het bezoek van de minister is bedoeld als kennismaking met Bachfestval Dordrecht.

Highlights
- > Wereldpremière Anke Brouwer door ruim 80 hout- en koperblazers (18 juni)
- > Magnifcat van J.S. Bach met Dutch Baroque Orchestra o.l.v. Ed Spanjaard samen met ruim 70 zangers uit de regio (19 juni)
- > KinderBachDag, een kinderfestval met acrobatek, muziektheater, poppentheater en meer (20 juni)
- > Openingsconcert Bachfestval met LUDWIG en Cappella Amsterdam (20 juni)
- > Wereldpremière Kate Moore met orgel omringd door koper (21 juni)
- > Die Zauberflöte van Mozart in een uniek première-arrangement van Roderik de Man (21 juni)
- > Hannes Minnaar speelt Bachs Goldbergvariates (22 juni)
- > Light Night Proms met o.a. Calefax Rietkwintet en Percossa (23 juni)
- > Slotconcert Bachfestval met Concerto Copenhagen (24 juni)

Naast deze highlights zijn er nog diverse andere concerten, een ochtendwandeling, moonlightwandelingen en huiskamerwandelroutes. Ook is er interessant randprogramma van lezingen, concertnleidingen en meer met bekende sprekers en inspirerende gasten. Daarnaast is er iedere avond een Bachcafé. Alle informate is te vinden op www.bachfestvaldordrecht.nl

Zie ook:
Bachfestival Dordrecht staat voor de deur met maar liefst 3 wereldpremières (vr, 8 jun 2018)
Gratis Bach-concerten in de binnenstad van Dordt tijdens Happy Bachdag (vr, 10 mrt 2017)
Bachfestival opent met muzikaal statement (ma, 19 sep 2016)
Bachfestival opent met vrij toegankelijk concert in het Energiehuis (do, 15 sep 2016)
Cor Ardesch rondt Bach-project af met 18e cd (wo, 10 aug 2016)
KinderBachdag, nieuw in het Bachfestival (ma, 1 aug 2016)


Deel dit bericht met je vrienden!