dinsdag 30 november 2021

Alles over Dordrecht

Spoorzone in de Spotlights tijdens Provada 2018

7 juni 2018 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - 4.000 woningen in de komende 4 jaar en plancapaciteit voor nog eens 6.000 woningen in de jaren daarna. Dat is wat de gemeente Dordrecht wil. Want er is veel vraag naar wonen in de stad. En gezien de verwachte banengroei neemt die vraag alleen nog maar toe. De gemeente maakt nieuwbouw en verbouw in de stad graag mogelijk. Ze laat op 5, 6 en 7 juni zien wat er zoal kan in Dordrecht, op de vastgoedmarkt van Nederland, de Provada.

Goed voor de stad
Extra woningen in de stad leveren niet alleen tevreden nieuwe bewoners op, maar bieden ook de overige inwoners voordeel: een solide winkelaanbod, beter openbaar vervoer en een hoogwaardig zorg- en cultureel aanbod bijvoorbeeld. De gemeente sprak zich daarom in het Coalitieakkoord 2018-2022 al uit voor meer woningen. Ze maakt er actief werk van om investeerders te verleiden met haar in zee te gaan.

Spoorzone als hotspot
Vooral starters op de woningmarkt en inwoners met midden en hoge inkomens staan te springen om een woning in de stad die bij hen past. Een duurzame woning bovendien. Is daar nog wel plaats voor? Het antwoord is “ja”. Net als bij andere gemeenten langs het ‘oude spoor’ Leiden - Delft - Den Haag - Rotterdam - Dordrecht, bieden locaties in de spoorzone de mooiste kansen. Er komen dus nieuwe woningen in het gebied van het Maasterras in Dordrecht en Zwijndrecht, de stationsomgeving, de Spuiboulevard, het Leerpark, het Gezondheidspark tot en met Amstelwijck.

Slim combineren
De plekken die voor woningbouw zijn aangewezen, hebben allemaal al een functie. Als je daar bouwt, dan begin je dus niet met een blanco canvas. Je moet er slimme combinaties maken met wat er al is en innovatief bouwen. En soms moeten er wat hobbels worden weggenomen. De veiligheid rond het spoor is zo’n hobbel.

Rijkssteun
Minister Ollongren laat tijdens de Provada weten dat het Rijk graag bereid is te helpen als er problemen spelen die de gemeente zelf niet kan oplossen. Ook als er regelgeving in de weg zit, wil zij kijken wat er mogelijk is. Er komt bovendien een landelijk fonds dat kan helpen bij de voorfinanciering van woningbouwprojecten. Ollongren: “Aan gemeenten de taak om geschikte plekken aan te wijzen, waarna marktpartijen de projecten kunnen ontwikkelen. ‘Samen doen’ is de kern van de kabinetsplannen voor de komende jaren.”

Dordrecht op de kaart
Burgemeester Kolff: “Er zijn kansen te over voor mooie nieuwe projecten en we hebben veel goede relaties in de vastgoedsector. Deze dagen halen we die relaties aan en zetten we Dordrecht nog eens extra op de kaart, als onderdeel van de Drechtsteden, maar vooral ook als stad op zich. Dat is goed.”
Kersverse wethouder Maarten Burggraaf, van economie, financiën en evenementen, kondigt aan dat hij de komende tijd veel op pad gaat. Hij bezoekt ondernemers om bij hen op te halen wat zij nodig hebben. Burggraaf: “Een vriendelijk ondernemersklimaat, voor nieuwe en zittende ondernemers, is allesbepalend voor de toename van het aantal banen en voor de ontwikkeling van onze stad.”

Lees meer over:

burgemeester provado
Deel dit bericht met je vrienden!