maandag 18 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Collectie De Rietgors met topstukken uit 20ste eeuw binnenkort te zien in Dordrechts Museum

4 juni 2018 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT / PAPENDRECHT - Het is een bijzondere verzameling moderne kunst in de Drechtsteden: de Collectie De Rietgors, vernoemd naar het voormalige museum in Papendrecht. Na jaren niet getoond te zijn worden de hoogtepunten uit de verzameling binnenkort weer aan het publiek gepresenteerd. Vanaf 17 juni 2018 zal de tentoonstelling rond Collectie De Rietgors in het Dordrechts Museum te zien zijn.

Het is begin jaren '70 wanneer de gemeente Papendrecht een schenking ontvangt van ondernemer en kunstverzamelaar Nanne Harm Luigies. Na het overlijden van Luigies in 1977 wordt zijn voormalige villa De Rietgors in Papendrecht omgevormd tot een museum waarin de werken een plaats krijgen, aangevuld met andere schenkingen en latere aankopen van de gemeente. Museum De Rietgors moet in 2001 helaas de deuren sluiten.

Een collectie om trots op te zijn
Het Dordrechts Museum kreeg de werken vorig jaar in bruikleen, met het doel om ze te beheren en wanneer mogelijk weer te tonen aan het publiek. 'Het is een mooie en gevarieerde kunstverzameling, met een aantal grote namen uit de schilderkunst van de 20ste eeuw', aldus museumdirecteur Peter Schoon. 'Een collectie om trots op te zijn. Wij zijn verheugd deze kunst weer te kunnen laten zien.'

Het kleurrijke werk van Jan Sluijters
De absolute topstukken komen van Jan Sluijters (1881-1957), ook wel pionier van het Nederlands modernisme genoemd. Zijn werken uit de jaren '10 van de vorige eeuw blinken uit in kleurgebruik, zoals bij Villa Vita Nuova, het huis in Laren waar hij enkele jaren woonde en werkte. Met zijn kunst inspireerde hij later onder andere Piet Mondriaan en ook de kunstenaars van de Cobra beweging. Ook zijn er schilderijen te zien uit de Haagse School van Floris Arntzenius, het expressionisme van Charley Toorop en werk uit de na-oorlogse periode van Cobra-schilders Karel Appel en Corneille. Twee belangrijke Nederlandse beeldhouwers uit de jaren '20 en '30, John Rädecker en Lambertus Zijl, zijn ook vertegenwoordigd in de collectie.

Speciaal Papendrecht weekend
Kort na de opening organiseert het museum een speciaal Papendrecht weekend. Wie geboren is in Papendrecht of er momenteel woont kan het museum in het weekend van vrijdag 22 tot en met zondag 24 juni gratis bezoeken, op vertoon van een identificatiebewijs. Vrijdag is er een speciale lezing over de collectie door kunstkenner Pieter Jorissen, bekend van het tv-programma Tussen Kunst & Kitsch. Zaterdag en zondag is er een themarondleiding over De Rietgors.

Praktisch
De topstukken uit collectie De Rietgors zijn te zien in het Dordrechts Museum, van 17 juni t/m 21 oktober 2018. Meer informatie & aanmelden voor de lezing of rondleiding via dordrechtsmuseum.nl/activiteiten

Beeldcredits:
- Bovenste foto: Floris Arntzenius - Het Scheveningse strand, olieverf op doek, bruikleen gemeente Papendrecht.
- Jan Sluijters - Villa Vita Nuova, 1910, olieverf op doek, bruikleen gemeente Papendrecht
- John Rädecker - Zittend vrouwelijk naakt, brons, bruikleen gemeente Papendrecht
- Onderste afbeelding: Jan Sluijters - Fiacre met Sacre Coeur, 1912, olieverf op doek, bruikleen gemeente Papendrecht

Lees meer over:

expositie museum topstukken
Deel dit bericht met je vrienden!