zondag 24 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Jan Jansen: 'Nieuw college gebruikt Kunst en Cultuur vooral voor commercie'

1 juni 2018 (door Hans Huisman)

DORDRECHT - Jan Janssen stuurt elke week een nieuwsbrief aan een grote groep ontvangers, waarin hij activiteiten promoot op het gebied van Kunst en Cultuur voor de komende periode.

Deze keer laat hij ook zijn licht schijnen over het nieuwe collegeprogramma, en dan met name op het gebied van Kunst en Cultuur:

Jan Janssen: "Wat staat ons de komende jaren te wachten op het gebied van Kunst en Cultuur? Althans als het aan het nieuwe college ligt.
Het programma voor 2018-2022 heeft niet veel tekst voor Kunst en Cultuur, alleen als er iets te vieren valt, het bijdraagt aan de promotie en als het euro's verdient in de stad, begrijp ik. In de toelichting van de wethouders afgelopen dinsdag was het verhaal dat Dordrecht zijn been heeft bijgetrokken op het gebied Kunst/Cultuur en dat de stad achterblijft op de sociaal-economische steden-ranking. En tja, daar moet nu wat aan gedaan worden.

Interessant vond ik wel het idee dat Dordtenaren uit Sterrenburg, Stadspolders en Dubbeldam meer euro's in de Binnenstad en aan Dordtse culturele voorzieningen moeten gaan uitgeven. Dat heb ik jaren geleden in het programma Levendige Binnenstad al eens ingebracht. Het koopstromenonderzoek 2011 (!) liet dit zien. Nu, vele jaren en euro's later- het gaat al snel om tientallen miljoenen euro's per jaar-, is het doorgedrongen. Joehoe!!!!

In de presentatie van het nieuwe collegeakkoord was de floor voor de wethouders de komende jaren, 3 oud en 2 nieuw, allemaal mannen. Het was een show van het stapelen van voornemens, elk was verplicht het woord ambitieus minstens 20 keer in vijf minuten uit te spreken en een gezicht op te zetten alsof hij er zelf in geloofde.

De Engelse serie 'Yes minister' kwam in mij boven. Nog steeds actueel in zijn persiflage op het functioneren van een gekozen bestuurder. Hij wil veel/anders maar zijn ambtenaren weten hem er steeds op slinkse manier vanaf te brengen. Oud wethouder en ambtenaar Jan Lagendijk noemde Dordrecht ooit een door ambtenaren bestuurde stad. Ik ben benieuwd of dit college dat gaat veranderen. Voorlopig klagen burgerinitiatieven nog steeds over de overmacht aan ambtenaren die zij tegenover zich zien in hun drang naar co-productie van beleid. Goedbetaalde ambtenaren en burgers en burgerinitiatieven die geacht worden de vrucht van hun kennis en inspanning voor niets in te brengen. En dan maar wachten wat er uit komt!"

Aldus Jan Janssen

Zie ook:

Lees meer over:

kunst cultuur Jan Janssen
Deel dit bericht met je vrienden!