zaterdag 27 november 2021

Alles over Dordrecht

Jongerensocieteit van 1969 - YIN - wil in 2019 een halve eeuw in Dordrecht herdenken en vieren

29 mei 2018

DORDRECHT - Jongerensociëteit en later zoldertheater YIN - opgericht in Dordrecht eind oktober 1969 - is weer een reünie waard. Althans, dat vinden acht leden van toen, die tussen de oprichting en 1977 bij YIN betrokken waren.

De soos hoorde bij het vrijwilligers jongerenwerk in de stad in de tijd dat andere bekende namen in het uitgaansleven bijvoorbeeld waren:

Bibelot, de Zwarte Kat, het Dolhuijs, de Doedel, Dobri, Visser, de Stadsherberg, Caput Ovis, Sprankje Groen en Does. 

De vrijwilligersorganisaties op het gebied van het jeugd- en jongerenwerk, zoals Bibelot en YIN, waren ook betrokken bij de oprichting van de gemeentelijke Jeugdraad in januari 1972. Cees J. Verschure van Bibelot werd de eerste voorzitter.

Onderzoeken

Leden van YIN-toen, Gerard vd Weg, Rob Scheelbeek, Anke Weltevrede de Lint, Theun Okkerse, Freek Prins, Rob Kooijman, Hessel Visser en Hans Berrevoets, onderzoeken de komende maanden het draagvlak voor herdenken en vieren van de geschiedenis van YIN.

Een aantal van de initiatiefnemers staat nog op de foto van 2009, toen veertig jaar de aanleiding was om herinneringen op te halen. De Compagnie van Victor Deconinck verleende toen gastvrijheid.

In de agenda staat zaterdag  2 november 2019.als de datum van nostalgie.

Vijftig

Dan is het vijftig jaar geleden dat aan het Grotekerksplein 1 -  tegenover de Grote kerk - YIN op een zolderverdieping begon. De datum 31 oktober - hervormingsdag - was bekend gezien de kerkelijke achtergrond van het eerste bestuur.

De sociëteit was immers een initiatief van jongeren van de Gereformeerd kerk, die kozen voor een open ontmoetingsplek met generatiegenoten.

in de programmering richtte de soos zich cultureel op jongeren van twintig jaar en ouder. YIN en ook Bibelot waren sozen, die werden gedragen door de jongeren zelf, met een eigen programmering. YIN hield het tot 1977 vol. Bibelot bestaat nog iets en is meer de tijd meegegroeid.

De Groen

De toenmalige voorzitter van de gemeentelijke Culturele Raad, Cees de Groen, opende in 1969 YIN in aanwezigheid van de wethouders Van Meurs en Van Bohemen. 

De Groen, die latere wethouder van Dordrecht en burgemeester van Spijkenisse zou worden, was bij veel YINNERS ook bekend als leraar geschiedenis van het Christelijk Lyceum. Hij wordt in Spijkenisse met een eigen straatnaam herinnerd.

Toonaangevend

YIN ontwikkelde zich snel tot één van de toonaangevende jongerencentra in de stad met een eigen programma. De leden beleefden veel hoogtepunten en over sommige voorstellingen werd lang nagepraat.

Dicksons Brothers, cabaret zoals Ivo de Wijs en Cabaret zonder filter,, politieke debatten en nog meer werd gepresenteerd onder de balken. Ook passend bij het imago van YIN: de muziek stond er nooit hard en een deejay was niet echt een taak, die populair was.

Ontmoeting in de ruimste zin van het woord telde en was ook dus mogelijk in YIN en dat in een eigen sfeer. 

Een goed gesprek werd gewaardeerd tussen mensen, die de lange trappen omhoog hadden afgelegd. Wanneer je op zolder was, dan zag je direct rechts de bar en recht vooruit de podiumplek.

Tussen de tweehonderd en driehonderd mensen waren in de hoogtijdagen van YIN lid. Jongeren van alle gezindten sloten zich in de loop van de jaren aan en de sociëteit werd steeds meer een zoldertheater. 

Juridisch

Daarom waren veranderingen nodig. YIN was vanaf het begin juridisch een onderdeel van de Gereformeerde Jeugdraad op het eiland van Dordrecht (GJED).  Het bleek beter te zijn dat het zoldertheater een eigen rechtspersoon werd, dus stichting YIN werd geboren.

De activiteiten stonden dus letterlijk op eigen benen.. Veel goede jaren konden YINNERS met elkaar delen en blijvende vriendschappen werden gesmeed. Ettelijke huwelijken hebben hun wortels in de ontmoeting bij Yin.

1977

Toch bleek het rond 1977 moeilijker te worden om gepaste vrijwilligers te vinden. De jongerencultuur veranderde ook. Voor de formule van YIN bleek in 1978 geen voldoende draagvlak meer te zijn, dus werd YIN geschiedenis.

De goede, bijzondere en persoonlijke herinneringen zijn gebleven aan die tijd. Daarom hebben de acht leden van toen de handen ineen geslagen. Zij onderzoeken de komende maanden of veertig jaar na de historische datum een reünie mogelijk is. Een echte YIN bijeenkomst hoort natuurlijk dan op een bijzondere plek in Dordrecht plaats te vinden.

De eerste stap is gezet. De initiatiefgroep verzamelt zoveel mogelijk adressen van YINNERS van toen. In het najaar wordt dan verder bekeken of het draagvlak voor een reunie vijftig jaar YIN haalbaar.

De initiatiefgroep denkt van wel en wil de komende maanden daarvoor het basis gaan leveren. Reacties zijn bij voorkeur welkom via hesselvisser@chello.nl of anders via de post: Smidsweg 7A S-Gravendeel  of telefoon: 06 55 10 87 15.

Lees meer over:

50 jaar Yin
Deel dit bericht met je vrienden!