maandag 29 november 2021

Alles over Dordrecht

Column: Kittens in de kou

28 mei 2018

DORDRECHT - Door: Mirjam Addiks, beheerster  Dierentehuis Louterbloemen

Het is zaterdagavond laat en dierenambulance Louterbloemen krijgt eenmelding van iemand die drie kittens in zijn schuur heeft gevonden. Een moederpoes heeft hij niet gezien. De dierenambulance van Louterbloemen gaat een kijkje nemen. Het zijn kittens van ongeveer tien dagen oud. Bij een van de kittens gaat net het eerste oogje open. Er wordt in de omgeving gezocht naar de moederpoes maar die is niet te vinden.

Het is snijdend koud buiten en het vriest. De kleine diertjes kunnen zichzelf op deze leeftijd nog niet warm houden. Daarbij hebben zij om de twee uur eenvoeding nodig. We besluiten de kittens veilig en warm de nacht door te laten brengen. Met deze vrieskou zouden zij een hele nacht in de schuur niet overleven. We hebben geen zekerheid of er een moederpoes is en of zij de schuur inzou kunnen.

Voor het geval de moederpoes in de buurt is wordt er een vangkooi geplaatst. Uiteraard willen we moeder en kittens bij elkaar hebben, maar we kunnen het niet riskeren de kittens in de kou achter te laten. De drie kleine dreumesen worden naar de noodopvang gebracht. Dit is altijd een van de vaste medewerkers van het dierentehuis. In dit geval ben ik het gastgezin en verleen de directe zorg voor net gevonden dieren die 's avonds en 's nachts verzorging nodig hebben. Dit kunnen kittens, jonge konijntjes of bijvoorbeeld puppy's zijn. Dieren die modische hulp nodig hebben gaan uiteraard
naar het dierenziekenhuis voor behandeling ofopname.

Er wordt een couveuse klaargemaakt. In het gastgezin woont ook whippet Flo,die dol is op kittens en al verwachtings- vol naar de couveuse kijkt. Ik verzorg de voedingen en zij verzorgt voor alle moederloze kittens die bij ons binnen worden gebracht de wasbeurt en neemt een stukje moederrol op zich. Doorgaans is zij vrij lomp in de omgang maar met de kittens is ze zorgzaam en voorzichtig. Ze heeft met de verzorging van veel kittens altijd trouw meegeholpen. lk hoef niet eens te roepen, al is het midden in de nacht, ze Staat naast me en kijkt me aan alsof ze wil zeggen: "Het komt wel goed, we helpen ze samen.” De kittens krijgen speciale kittenmelk. Gulzig drinken zij hun flesje leeg en vallen daarna met volle buikjes in de warme couveuse in slaap. Kittens zonder moeder krijgen een knuffeldier waar een hartslag in te voelen is. Dit werkt kalmerend en ze kruipen er graag tegenaan.

’s Nachts is er geen moederpoes in de vangkooi gelopen en dus wordt ’s morgens een tweede poging gewaagd op een andere locatie bij de schuur. Enkele uren later wordt moederpoes gevangen. Ze wordt met haar kittens herenigd. Tevreden kruipen zij tegen haar aan en we laten hen eerst tot rust komen na deze ingrijpende gebeurtenis. De poes is niet gechipt en niemand is op zoek naar haar. Nadat de dierenarts hen heeft onderzocht gaan ze, totdat ze herplaatst kunnen worden, naar een gastgezin. Daar worden zij in de watten gelegd en krijgen de zorg die zij verdienen.

Bron: Het magazine Hart voor Dieren

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!