maandag 26 oktober 2020

Alles over Dordrecht

Negatief zwemadvies voor zwemplas Merwelanden

25 mei 2018 (door Josette Huisman)

DORDRECHT / SLIEDRECHT - De provincie Zuid-Holland wijst jaarlijks de zwemwaterlocaties in natuurwater aan. Dit zijn de officiële locaties waar regelmatig de kwaliteit en veiligheid wordt beoordeeld tijdens het zwemwaterseizoen (1 mei tot 1 oktober). De naleving en het handhaven van de voorschriften voor zwemmen in natuurwater in geheel Zuid-Holland ligt bij de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH).

Vanaf vandaag (25 mei 2018) is er een negatief zwemadvies afgekondigd voor de Plas Merwelanden (Baanhoeksweg). De zwemplas Merwelanden is gelegen in de Hollandse Biesbosch en ligt ten oosten van Dordrecht en ten zuiden van Sliedrecht. Zwemmen wordt ontraden vanwege blauwalgen. Grote kans is er op huidirritatie en maag-/darmklachten.

Blauwwieren
Als blauwwieren een drijflaag gaan vormen, neemt de hoeveelheid giftige cyanobacteriën toe. Als de concentratie te hoog is, wordt er een negatief zwemadvies of zwemverbod afgekondigd. Een drijflaag van blauwwieren ziet er uit als een groen-blauwe olieachtige laag op het water.

Gezondheidsklachten
Binnen twaalf uur na het zwemmen in water met blauwwieren kunnen mensen last krijgen van gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, koorts, huidirritatie en maag en darmklachten.
De provincie adviseert zwemmers die gezondheidsklachten hebben naar een arts te gaan.

Meer informatie
Actuele informatie over zwemwater vindt u tijdens het zwemwaterseizoen op www.zwemwater.nl of op de website van de ODMH. Met vragen kunt u tijdens het zwemseizoen bellen met de zwemwatertelefoon 08009036 of u stuurt een zwemwater@odmh.nl.

Deel dit bericht met je vrienden!