zaterdag 27 november 2021

Alles over Dordrecht

Ongezond woningbouwbeleid

25 mei 2018

DORDRECHT - Door Thijs van Rijn

De gemeente Dordrecht wil Wielwijk opstuwen in de vaart der volkeren. Er gaat gebouwd worden in het Wielwijkpark en het park wordt ook nog eens doorgetrokken naar de Trompweg. Ook het Refajaziekenhuis gaat gesloopt worden. Hier komt nieuwbouw. Nou treur ik persoonlijk niet om het Refaja. Ik heb er geen binding mee. Bovendien heeft het gebouw een dermate naargeestige uitstraling, dat je er haast zelf ziek van zou worden. Ook de uit korrelbeton opgetrokken portiekflats van de Trompweg zal ik niet missen. In ieder geval niet vanuit esthetisch opzicht.

Wat me wel dwarszit is, dat er al jaren goedkope portiekflats worden gesloopt en dat daar elke keer duurdere eengezinswoningen voor terugkomen. Eigenlijk is wat er de afgelopen jaren gebeurd is, nog maar een begin. En het beperkt zich ook niet tot Wielwijk, ook in het gebied rond de Patersweg gebeurt het. En er zijn meer gebieden waar goedkope woningen moeten ruimen voor duurdere nieuwbouw.

Divers
Het Tromppark, zoals de projectnaam luidt, is dus in feite een voortzetting van jaren oud beleid, maar dan op grotere schaal. De nieuwbouw zou bedoeld zijn om het woonaanbod in Wielwijk 'diverser' te maken. Nu begrijp ik best dat de gemeente in sommige wijken wat meer wil 'mengen'  qua woonaanbod. Waarschijnlijk is de gedachte erachter dat bepaalde problemen zich daardoor minder zullen gaan concentreren. Het gebied rond de Colijnstraat in Crabbehof is een berucht voorbeeld daarvan. En het levert gewoon geld op. Zo simpel is het denk ik ook wel.

Mijn moeite zit er eerder in dat er weinig woningen worden teruggebouwd in het goedkopere segment. De mensen die zijn vertrokken uit de portiekflats zullen ergens anders moeten wonen. Een deel van die doelgroep kan zich niets groters veroorloven. En als je die goedkopere woningen zou willen bouwen, zou je daar ook een goede locatie voor moeten hebben. Tegen bouwen in de polder is (terecht) veel weerstand, maar het is maar de vraag of er veel mogelijkheden zijn qua verdichting. Maar wie weet zijn die er wel, maar heb ik ze niet op mijn netvlies. Voor duurdere eengezinswoningen lijkt echter altijd wel ruimte te zijn.

Dordrecht heeft dadelijk een ziekenhuis minder, maar heeft duidelijk een dokter nodig om tot gezonder beleid te komen.

Deel dit bericht met je vrienden!