Monday 20 September 2021

Alles over Dordrecht

Dordrechts Museum ontvangt 75.000ste bezoeker voor tentoonstelling 'Jongkind & vrienden'

30 april 2018 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Donderdag 26 april ontving het Dordrechts Museum de 75.000ste bezoeker in een half jaar tijd. De tentoonstelling is nog tot en met 27 mei te zien.

Mevrouw Van de Kamp uit Arnhem was blij verrast toen duidelijk werd dat zij de 75.000ste bezoeker was. Zij kwam samen met een vriendin, mevrouw Groenestijn, speciaal naar het museum om de tentoonstelling 'Jongkind & vrienden' te bekijken. De prachtige beelden van Dordrecht tijdens Koningsdag 2015, die op de nationale televisie uitgezonden werden, maakte hen al eerder nieuwsgierig naar de stad. 'We zijn zeer aangenaam verrast door de schoonheid van de stad en het museum', aldus mevrouw Van de Kamp.

Uit handen van wethouder Piet Sleeking kregen zij een bos bloemen en een catalogus van de tentoonstelling uitgereikt. Bovendien ontvangen de gelukkigen een speciaal arrangement voor 2 personen bestaande uit een diner bij Restaurant Blanc, een overnachting met ontbijt in Bellevue, een museumbezoek en een lunch in museumrestaurant Art&Dining, aangeboden door eigenaar Ad Janssen. Wethouder Sleeking: 'Het is natuurlijk voor het museum een hele mooie mijlpaal, maar ook voor de hele stad is het fantastisch dat deze tentoonstelling zoveel publiek trekt.'

Het museum is verheugd met de vele bezoekers. Gertjan Schouten, Hoofd Publiekszaken Dordrechts Museum: "Het blijft vooraf altijd lastig om in te schatten hoeveel mensen een tentoonstelling gaan bezoeken. We weten dat Jongkind geliefd is en dat zijn beroemde Franse vrienden veel bewonderaars hebben. De bezoekers komen uit het hele land en ook uit Vlaanderen. Wij zijn zeer content met het resultaat tot nu toe en ik verwacht nog wel een eindsprint in de laatste maand mei.''

Sleutelfiguur
Johan Barthold Jongkind (1819-1891) is een sleutelfiguur in de Europese schilderkunst van de 19de eeuw. Hij was een belangrijke schakel in de ontwikkeling van de moderne schilderkunst en met recht een voorloper van het impressionisme. Daarvan zijn er meer. Daubigny wordt vaak genoemd en Boudin, die met Jongkind en Monet schilderde aan de Normandische kust. Met zijn rake observaties en zijn directe, losse manier van schilderen waren Jongkinds schilderijen en aquarellen belangrijk voor de Franse kunstenaars. Vanuit de Hollandse, realistische, traditie gaf Jongkind de aanzet tot het impressionisme in Frankrijk.

Schilderachtig Dordrecht
Jongkind heeft Dordrecht vanuit zijn woonplaats Parijs zeker twee keer bezocht, in 1868 en 1869. Hij maakte hier veel schetsen en aquarellen en hij heeft de stad tot op hoge leeftijd afgebeeld, soms in badend zonlicht, vaker nog bij volle maan. Jongkind vond Dordrecht zo'n mooie stad dat hij andere Franse kunstenaars aanspoorde om ook naar de schilderachtige stad af te reizen.

Foto: De 75.000ste bezoeker van de tentoonstelling 'Jongkind & vrienden' mevrouw Van de Kamp, en mevrouw Groenestijn, ontvangen bloemen, een speciaal arrangement en de catalogus van 'Jongkind & vrienden' uit handen van wethouder Sleeking.
Van links naar rechts: medewerker Art&Dining, mevrouw Van de Kamp, mevrouw Groenestijn, wethouder Sleeking en Gertjan Schouten (Hoofd Publiekszaken Dordrechts Museum).
Beeldcredits: foto door Thymen Stolk

Lees meer over:

museum jongkind
Deel dit bericht met je vrienden!