Monday 20 September 2021

Alles over Dordrecht

Columnist Kees Thies belicht het slakkentempo in Dordrecht bij realiseren van plannen

28 april 2018

DORDRECHT - Bestuurlijke molens in Dordrecht malen langzaam. Burgers blijven maar bezwaren indienen, waardoor een plan pas na twaalf jaar is gerealiseerd. Projectontwikkelaars zijn gehaaider dan ambtenaren.

Columnist Kees Thies belicht vandaag op zijn vaste plek in AD/DD het slakkentempo in zijn stad Dordrecht, waarvan hij als bewoner een langdurige seizoenkaart heeft.

Hij vraagt zich af of het tempo er niet voor zorgt dat uiteindelijk panden omvallen.

Kees op zijn plek:

Van een vriend, die elke twee weken trouw naar de Kuip gaat, hoorde ik een verhaal over ware clubiefde. Hij kwam in zijn ‘vakkie’ een oude bekende tegen wiens vrouw kortgeleden was overleden. Toen hij hem condoleerde en vroeg hoe de begrafenis verlopen was, zei de kersverse weduwnaar: ,,Geen idee, die is momenteel nog gaande.’’

Mijn vriend vroeg hem vol verbazing waarom hij op dit tijdstip dan in het stadion zat. Op verbaasde toon antwoordde de ouwe Rotterdammer: ,,Ja, hèhè... ik heb toch een seizoenkaart!’’

Niks van waar natuurlijk, van dat verhaal, maar het illustreert wél de passie van de ware Feyenoorder, die lief en - vooral veel - leed met zijn cluppie deelt. Supporten van Feyenoord vergelijk ik wel eens met leven in Dordt; de grootste faam genoot zowel club als stad in een ver verleden en je moet, als Feyenoorder én als Dordtenaar, vooral veel geduld hebben.

Al té lang bijvoorbeeld duurt het voordat het Vriese­plein nu eindelijk eens dat ‘beloofde’ hotel krijgt waarmee dat paupergat aan de Cornelis de Wittstraat kan worden dichtgemaakt.

En tóch zijn er nog steeds een of twee klagers die (nadat alle democratische paden intensief bewandeld zijn) zich beraden op hernieuwde uitstelmogelijkheden. Als dat ding er over een jaartje of twee uiteindelijk staat, is dat twaalf jaar nadat dit idee door de een of andere bestuurder of ambtenaar geopperd is.

Waarom moeten dit soort dingen nou toch in hemelsnaam allemaal zo lang duren? Waarom staan zoveel panden op de Voorstraat al zó lang te verpieteren?

Waar blijft het goede nieuws over het V&D-pand? Waarom zie ik geen enkele beweging in de Kunstkerk aan de Museumstraat en in dat Teerlink-gebouwtje op de kop van de Kalkhaven?

De enige beweging die we hier straks gaan zien, is het eventuele omvallen van deze al te lang verwaarloosde panden.

En ja, ik weet ’t... het is niet altijd de schuld van de gemeente, bestuurlijke molens draaien nu eenmaal traag en projectontwikkelaars zijn gehaaider dan ambtenaren.

Maar het zit mij én heel veel andere inwoners van deze gemeente behoorlijk dwars.

Wij wonen hier namelijk... wij hebben een seizoenkaart.

Lees meer over:

kees thies ad/dd
Deel dit bericht met je vrienden!