Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Unieke Gerard Hueting film over Dordtse verzetsheld AART ALBLAS vandaag bij RTV Dordrecht

21 april 2018

DORDRECHT - RTV Dordrecht zendt zaterdag 21 april vanaf zes uur elk uur tot zondag eind van de middag een film van GERARD HUETING uit over de meest onderscheiden Dordtse verzetsman, geheim agent en marineofficier AART ALBLAS (1918-1944). Rond 23 over het hele uur begint de film.

De documentaire is in Nieuw-Zeeland gemaakt en wordt - via tussenkomst van journalist Hans Berrevoets - in het gemeente archief van Dordrecht bewaard.

Hueting maakte de film toen bleek dat hij gezien zijn leeftijd niet meer een bezoek kon brengen aan Dordrecht als stad van Aart Alblas.

Toen hij vorig jaar overleed, was het ook in Nederland nieuws en bracht ook de Volkskrant een verhaal, waarin Aart Alblas de rode draad bleef.

Alblas werkt in zijn eerste periode als geheim agent samen - in 1941 - samen met zijn klasgenoot van de dr. Bavinckschool Jacques Batenburg en kandidaat-notaris Idema. 

Vanaf begin 1942 was Gerard Hueting, de broer van Aart's verloofde PUM, zijn rechterhand.

Op allerlei manieren heeft Hueting, die de oorlog wel wist te overleden, de herinneringen aan Aart levend proberen te houden. Ook het verhaal van zijn vader is daarmee verbonden, want die werd in de oorlog ook door de bezetters vermoord.

Zijn zus PUM zette zich ook moedig  in en overleed pas in 2009 in Cothen nabij Wijk bij Duurstede. Daar leefde zij onder de naam van de man waarmee ze na de oorlog trouwde: Keg.

In 2004 was de verloofde nog in Dordrecht bij (herdenkings) activiteiten, toen erbij stil werd gestaan dat Aart Alblas zestig jaar eerder was vermoord in concentratiekamp Mauthausen.

Op zondag 29 april begint in de Wilhelminakerk om 10 uur een speciale Aart Alblas kerkdienst onder leiding van ds. Michiel de Zeeuw. Zijn naam klnkt ook bij activiteiten op 4 en 5 mei in Dordrecht.

De man van de unieke film op RTV Dordrecht, heeft ook een vermelding op WIKIPEDEA

(WIKIPEDIA)

Gerard Hueting (Den Haag, 1 mei 1924 – Nelson, Nieuw-Zeeland, 20 januari 2017) was een Nederlandse verzetsstrijder.
Levensloop

Hueting werd geboren in gereformeerd gezin. Zijn vader werkte voor de Nederlandse inlichtingendienst.

Het gezin moest weinig van de nazi's hebben. Huetings vader Rud werd in 1941 opgepakt door de Duitsers omdat hij informatie over een invasie in Engeland naar de Britten zou hebben doorgeseind.

Pum Hueting, de zus van Gerard, had op dat moment verkering met Aart Alblas die eerder met een gestolen motorboot en gekleed in Duits uniform naar Groot-Brittannië was ontsnapt.

Hij werd onder de valse naam Klaas de Waal en met zendapparatuur weer in Nederland gedropt. Toen zijn zender werd uitgepeild wist Hueting via de Radioschool aan een nieuwe kristal te komen, waardoor Alblas via een andere frequentie kon gaan zenden.

De Duitsers maakten jacht op Alblas en daarom werd Hueting eind 1942 samen met zus Pum en zijn moeder gearresteerd.

Hij zat maandenlang in eenzame opsluiting in het Oranjehotel in Scheveningen. De Duitsers probeerden hem zo ver te krijgen om de verblijfplaats van Alblas op te biechten. In de gevangenis hoorde Hueting ook over de executie van zijn vader.

Nadat hij was vrijgelaten zette Hueting een verzetsgroep op in Den Dolder en hield zich bezig voor de terugkeer van in Nederland gelande geallieerde piloten naar Engeland. Later ontving de verzetsman het Verzetsherdenkingskruis.

Na de bevrijding meldde hij zich aan als vrijwilliger bij het Nederlandse leger om Nederlands-Indië van Japan te bevrijden. Na een training in Engeland zette zij scheep richting Azië, maar op het moment van aankomst had Japan zich al overgegeven. In plaats daarvan kreeg het Nederlandse leger te maken met een andere tegenstander, namelijk Indonesische nationalisten die de onafhankelijkheid hadden uitgeroepen. Hueting was gelegerd op Java en leerde daar zijn vrouw Johanna de Boer kennen.

Zijn vrouw wilde niet in Nederland wonen. Hueting maakte daarom zijn opleiding tot elektricien af en daarna verhuisde het stel naar Nieuw-Zeeland.

Daar werkte hij tot aan zijn pensioen bij het nationale elektriciteitsbedrijf. Daar ontmoette Gerard zijn vrouw Janette na het overlijden van Johanna en werd een bekend lid van de Nelson Y Men's Club.

Hij reisde vele malen door de Stille Oceaan en Australië en vertegenwoordigde de YMCA. Zijn overlijden als gevolg van complicaties veroorzaakt door melanoom werd overal in de Nelson-gemeenschap met grief begroet.

Lees meer over:

Aart Alblas Gerard Hueting
Deel dit bericht met je vrienden!