Monday 20 September 2021

Alles over Dordrecht

Opening Dordtse Skills en galerie DS; 17: Dordrecht is een veelbelovende creatieve broedplaats rijker

20 april 2018

DORDRECHT - Anderhalf jaar heeft Yvo van der Vat gezocht naar een geschikte vervangende locatie voor de Kunstrand en zijn atelier op de Vriesestraat. Die heeft hij uiteindelijk gevonden in een loods aan de Reaumurstraat 8, die hij met zeven andere kunstenaars heeft betrokken. Gisteren op 19 april, vond onder flink wat belangstelling de opening plaats van deze plek, de Dordtse Skills en de galerie DS' 17. Het is de bedoeling dat hier elk jaar een paar festivals gaan plaatsvinden.

Het is even zoeken naar de loods op het industrieterrein, vlakbij het dierentehuis & dierenambulance Louterbloemen. Daar aangekomen staan er voor de deur wat mensen te keuvelen. Binnen is er een optreden bezig van Polar low. Enkele tientallen mensen zitten geboeid te luisteren naar de soundscapes.  Daarna volgt er een spontaan optreden van multi instrumentalist Maruen Baroud, deze keer op saxofoon.

Rondleiding
Tussendoor geeft Yvo even een rondleiding. Er is al veel werk verricht. Om te beginnen heeft Yvo vorig jaar schoonmaakspullen gehaald om de laag stof die hier lag, te verwijderen. De loods heeft lang leeg gestaan. De zaal waar de optredens plaatsvinden worden omringd door schotten. Hierop hangen schilderijen en foto’s. Dit gedeelte vormt galerie DS’17. De werkruimtes en activiteiten vallen onder Dordtse Skills.

Achter de schotten zijn de werkruimtes van de kunstenaars. Om de huur te kunnen betalen heeft Yvo nog zeven kunstenaars gevonden die hier willen werken. Ze komen uit Dordrecht en Rotterdam en vertegenwoordigen verschillende kunstdisciplines als fotografie, sculptuur, interieurbouw en film. Op de binnenplaats hangen een paar bezoekers rond. Michel, één van de kunstenaars, gooit een paar houtblokken op zijn zelfontworpen vuurkorf. Aan de kant staan enkele grote kunstwerken en de container die bij de Kunstrand gebruikt werd voor de optredens. Vanuit een andere, net aangeschafte container, wil Yvo gaan werken.


Lukas Simonis & Misha Feigin

Lukas Simonis & Misha Feigin
Binnen is het duo Lukas Simonis & Misha Feigin hun gitaar aan het bewerken met een mixer en andere huishoudelijke gereedschappen. Dat levert een experimenteel en tegelijkertijd vrolijk geluid op. Na het optreden gaan de meeste mensen naar huis. De achterblijvers praten nog wat na, binnen en vooral buiten. Het is tenslotte mooi weer en het is hier zo afgelegen, dat er moeilijk sprake kan zijn van geluidsoverlast van kletsende mensen.

Een nieuwe Kunstrand, de plaats op de Stadswerven waar Yvo verschillende events organiseerde, is de Dordtse Skills niet. Maar de sfeer is zo ontspannen, dat het er wel wat weg van heeft. Liefhebbers van de Kunstrand zullen zich hier dan ook zeker thuis voelen. Met de kunstuitingen en activiteiten die hier plaatsvinden heeft Dordrecht er een belangrijke culturele broedplaats bij.


Eén van de kunstobjecten op de binnenplaats

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!