Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Gerry van Zanten neemt opnieuw initiatief voor schoonste straat verkiezing in de Zeehavenbuurt

20 april 2018

DORDRECHT - Op 25 april vindt de schoonste straat verkiezing plaats in de Zeehavenbuurt. Vanuit de speeltuin Zeehavenkwartier wordt dan een collectieve opruimdag georganiseerd, waaraan iedereen uit de buurt kan meedoen. De beoordeling vindt op donderdag 26 april plaats. Buurtbewoner Gerry van Zanten is initiatiefnemer van deze verkiezing.

Gerry heeft het hart op de tong. “Hier in de Laan is het een zootje op het moment. Ik irriteer me er mateloos aan. Ze donderstralen alles uit de auto;s; ze hebben overal schijt aan. Maar ook wat ze naast de bakken zetten naast de flats in de Kotterstraat.”

Wakker schudden
Tijdens een gesprek met een oude schoolmaat, Jantje van Zomeren, die bij Woonbron heeft gewerkt, die dergelijke schoonmaakdagen organiseerde in Wielwijk, kwam Gerry op het idee voor een verkiezing. “Om mensen een beetje wakker te schudden hebben we er een wedstrijdje van gemaakt wie de schoonste straat heeft. En er een klein prijsje aan verbonden. Het is een stimulans om het toch goed te doen. Er zijn een paar jongens met lichte beperking, van stichting Allure, die helpen in de speeltuin met opknappen. Het is een dagbesteding voor die jongens. Zij gaan ook helpen met het ‘schone straat’ gebeuren. We gaan met zijn allen met zakken lopen, door de Laan heen, en we pakken alles een beetje op. Dat is voor die jongens ook leuk.”

“We stimuleren mensen om het vol te houden. Ze klagen van “muizen, muizen, muizen”, maar ik zeg: “jullie creëren het zelf. Julie donderen alles maar neer.” Als ik het zie, zeg ik er wat van. Dan loop ik een stukje van de Kotterstraat naar de speeltuin, 30 meter straat, en dan denk ik:  Jezus, man, man, man, er ligt gewoon een containerbak bij elkaar op straat. Ze gooien alles maar neer.” De Zeehavenlaan is geen uitzondering wat zwerfafval betreft. “Het is overal”, zegt Gerry. “Niet alleen in de Laan, maar overal waar je komt. Maar ik heb het meeste te maken met de Laan. Mensen in andere wijken moeten zelf initiatief tonen. Ik probeer er meer mensen bij te betrekken totdat de ogen een beetje opengaan. Begin nu eerst eens het eigen wijkje schoon te houden en de rest komt vanzelf.”

Kleine moeite
“Het is een kleine moeite, het met elkaar een beetje schoon proberen te houden, man. De wereld is toch al zo vuil als een asbak, laat mij het proberen een beetje schoon te houden. Ik ben geen milieuactivist hoor, maar ik irriteer me eraan, de gemakzucht van die gasten tegenwoordig.”

Vorig jaar was er ook al een schoonste straat verkiezing. “Het is verleden jaar leuk geweest”, vertelt Gerry. “Toen heb ik het met mensen uit de speeltuin en de Laan gedaan en met mijn schoonzoon.”

Woensdag 25 april wordt er om 13.00 uur gestart vanaf Speeltuin Zeehavenkwartier aan de  Sportlaan 17. Met een ploeg wordt er door de wijk gegaan om afval op te ruimen. Iedereen is van harte welkom om mee te doen. Bewoners kunnen er zelf voor zorgen voor de 25e in aanmerking te komen voor een prijs. De beoordeling gebeurt door een aantal bewoners van de wijk, een vertegenwoordiger van de gemeente Dordrecht en de wijkregisseur van Dewijkdatzijnwij.

De winnaars krijgen een waardebon of materiaal voor het organiseren van een barbecue of een ander initiatief wat ten goede komt aan de wijk. Die zal de initiatiefnemer Gerry uitreiken aan de vertegenwoordiger van de betreffende straat.

Tekst: Ton Vermeulen

Deel dit bericht met je vrienden!