Saturday 18 September 2021

Alles over Dordrecht

Vier de vrijheid bij Schouwburg Kunstmin

20 april 2018 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Op vrijdag 4 en zaterdag 5 mei viert Schouwburg Kunstmin de vrijheid met Vier zonen, één stad. Dit theatrale concert, geïnspireerd op vier markante Dordtenaren, is een productie van vier Dordtse organisaties en wordt gemaakt om Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag van extra betekenis te voorzien. Deze hommage aan de vrijheid is een bijzonder concert, niet zomaar een voorstelling, geen reguliere herdenking.

Honderd jaar geleden werden vier markante persoonlijkheden geboren; schrijver Cees Buddingh, beeldend kunstenaar Otto Dicke, verzetsstrijder Aart Alblas en componist Kors Monster. Deze zonen van Dordrecht stonden en vochten op hun eigen wijze voor vrijheid van leven, vrijheid van denken, vrijheid om muziek te scheppen, en de vrijheid zich te uiten in beeldende kunst. Ze waren trots op hun stad en op Nederland.

In dit theatrale concert spelen de onvergetelijke zonen van Dordrecht de hoofdrol. Hun overtuigingen worden verbonden met onze tijd, met onze vrijheid van meningsuiting en onze vrijheid. Deze productie van ToBe Jeugdtheaterschool (Theater Na de Dam Dordrecht), Dordrechts Philharmonisch Orkest onder leiding van Jan-Gerrit Adema, Tekengenootschap Pictura en Schouwburg Kunstmin wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Dordrecht.

Over de vier zonen van Dordrecht
Beeldend kunstenaar Otto Dicke leerde zichzelf tekenen en bereikte daarin een indrukwekkend niveau. Hij tekende onder andere de strip Spekkie en Blekkie waarbij Cees Buddingh, de tweede hoofdrolspeler van deze productie, de tekst aanleverde. Cees stond vooral bekend om zijn gedichten, maar ook een deel van zijn proza mag tot de klassiekers worden geregend. Zoals Buddingh met gedichten memorabele momenten voor Dordrecht vastlegde, deed zijn vriend Kors Monster dat in muziek. Naast componeren en piano spelen was Kors ook dirigent en muziekleraar bij diverse orkesten, koren en scholen. De vierde hoofdrol is voor Aart Alblas. Deze verzetsstrijder vluchtte in de oorlog naar Engeland en werkte nauw samen met Soldaat van Oranje Erik Hazelhoff Roelfzema. Nadien werd hij een van de meest gememoreerde en onderscheiden verzetsstrijders.

Vrijdag 4 mei om 21.00 uur (volgend op de Nationale Dodenherdenking) en zaterdag 5 mei om 20.00 uur in Schouwburg Kunstmin. Kaarten zijn te koop vanaf € 8,50 (inclusief consumptie).

Foto van Cees Buddingh en Otto Dick (Bron: Regionaal archief Dordrecht).

Lees meer over:

kunstmin zonen van dordrecht
Deel dit bericht met je vrienden!